Annons
Nyheter

Markägarna gör miljonvinst på vindkraft: ”Lite som Klondike”

Nyheter • Publicerad 24 januari 2008

ÖLAND

Markägare på Öland vaskar guld i vindkraftsvågen som sveper över ön. Miljoner rinner in i ersättningar från vindkraftsbolagen.

Annons

– Det blir lite Klondike över det hela, säger Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi.

En bit mark över? Sisådär 1 000 kvadratmeter garanterat blåshål? Kontakta vindkraftsbolagen, du sitter på en guldgruva.

– Bolaget betalar bra för mark i goda vindlägen, lovar ölandskända Eolus Vind på sin hemsida medan andra lockar med intresseanmälningar och snabba pengar enligt modellen ”vi erbjuder olika ersättningsmodeller till dig som markägare som till exempel engångssumma, fast årlig ersättning eller procentuell ersättning.”

Vindkraftsbolagen slåss om goda vindkraftslägen och priserna trissas upp, summan en miljon kronor nämns i engångsersättning för ett verk av 2 MW-storlek. Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi, vet hur vindarna blåser i kampen mellan bolagen.

PROCENTARE

– Det finns en mindre djungel av ersättningsformer, men det vanligaste är att markägaren får andel av intäkterna, då i spannet tre till fyra procent av det vindkraftverket kör in under ett år.

– Ett (1) vindkraftverk av 2 MW-storlek, som de i Stora Istad, ger markägaren cirka 100 000 - 150 000 kronor per år i ersättning. Har man flera stycken så blir det betydande summor, räknar energi-vd Wennberg snabbt ut.

– Regeln är ju bättre vindläge, ju bättre avkastning för markägaren. Dessutom kan angränsade markägare få ersättning i förhållande till störningar, fortsätter han.

Även optionsersättningar kan förekomma. När vindkraftsbolagen mutar in mark för att därefter söka bygglov skrivs kontrakt med markägare dels i förebyggande syfte, dels för att stänga ute konkurrenter.

– Där finns alla möjliga lösningar, att du får si och så mycket för att skriva på. Men jag har ingen aning om vilka pengar det handlar om. Helt klart är bolagen på hugget, de granskar vindkartorna och söker upp markägare. Det är också tvärtom, många markägare ser de ekonomiska möjligheterna och kontaktar bolagen.

Annons

TIO MILJONER

En grov kalkyl visar att dagens vindkraft på Öland är en årlig mångmiljonaffär för markägarna. Ersättningarna tickar dessutom på år för år, livslängden på ett vindkraftverk beräknas till cirka 25 år.

– I grova drag 2-3 miljoner kronor per år och skulle Öland vara självförsörjande på el genom vindkraft handlar det om tio miljoner kronor per år, säger Benny Wennberg och nuddar samtidigt vid en känslig fråga: Hur många vindkraftverk tål Öland? Var går smärtgränsen?

– Min personliga åsikt är att 40-50 till kan vara hanterbart, då är vi också nära självförsörjningsmålet. Ytterst är det en politisk fråga på lokal nivå och länsstyrelsen, kommunerna och regionförbundet ska inom kort plocka fram ett antal områden där vindkraften kan växa.

Varför har Öland mer eller mindre drunknat i bygglovsansökningar från vindkraftsbolagen efter nyår?

– Dels vill bolagen känna på 10MW-gränsen som ska upp och prövas, dels vill ingen vara tvåa. Bolagen vet att arbetet på länsstyrelsen är på g och då vill man ligga först i röret.

MICHAEL STÅHL

Läs även:Nu slår vindkraften alla rekord

ÖB-webben i morgon:Politiker förnekar anklagelser från vindkraftsmotståndarna

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons