Annons
Nyheter

Mörbylångas bilaffärer – ”gravt brott mot reglerna”

Nyheter • Publicerad 19 december 2008

De tjänstemän i Mörbylånga kommun som gjorde upp om kommunens hyrbilar åstadkom ett ”gravt brott mot upphandlingsreglerna” konstateras i preliminär revisionsrapport.

Efter Ölandsbladets avslöjande (9:e september) av Mörbylånga kommuns märkliga bilaffärer, har många inblandade med spänning sett fram mot den revision som utlovats.

Annons

Rapporten var utlovad redan i mitten av november, men har av olika anledningar blivit försenad. Det som presenterades på fredagseftermiddagen är inte heller en fullständig rapport.

– Nej, det är bara en preliminär rapport. Revisionsfirman (KPMG, red.) villl kalla in externa experter på upphandlingsfrågor, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

– Men redan nu säger rapporten att Mörbylånga kommun gravt brutit mot upphandlingsreglerna när vi gjorde våra bilaffärer.

För några år sedan anlitade Mörbylånga kommun särskild upphandlingsexpertis via Kalmar kommun, även när man gjorde sina bilupphandlingar. Men plötsligt, år 2006 beslutades (av vem? - fortfarande oklart, red.) att Mörbylånga skulle sköta sina bilaffärer på eget bevåg.

Den aktuella upphandlingen – och en förlängning av avtalet, sköttes främst av tre tjänstemän på kommunen. Detta gjorde man på delegation. Politiker var långt från bilaffärerna.

Kommunens bilinnehav ökades för övrigt från 16 bilar till 56, utan att någon besvärade sig med ett nytt upphandlingsförfarande.

I sammanhanget har det framförts misstankar att inblandade tjänstemän skulle ha skott sig på affärerna. Man skulle ha dragit nytta av att vända sig till enbart en firma och därvid som tack för hjälpen fått personlig tillgång till nya, dyra fina bilar.

Det förnekar Kent Ingvarsson:

– De har betalat hyrkostnaderna för bilarna och inte fått dem gratis. I ett fall vet jag att han betalat 8 000 kronor i månaden för sin bil.

Den aktuella bilfirman som kommunen, det vill säga tjänstemännen som brutit mot upphandlingsreglerna, gjort affärer med har nyligen varit utsatt för skatterevision. Skattemyndigheterna har i en första vända dömt ut ett skattetillägg på 141 000 kronor. Skatteverket ansåg själva att de gjort en mild bedömning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons