Annons
Nyheter

Mångmiljontvist: Nätet dras åt runt trådlöst bredbandsföretag

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

KALMAR LÄN

Gång på gång försenades utlovade leveransdatum. Till sist tröttnade länets kommuner och bröt överenskommelsen med bredbandsföretaget Accelerated Wireless AB. Nu avgörs mångmiljontvisten i tingsrätten.

Annons

Det handlar om svindlande summor. Länets tolv kommuner kräver tillbaka de 17,8 miljoner kronor som man gått in i projektet med. Accelerated Wireless begär å sin sida nära 90 miljoner kronor i skadestånd för att kommunerna brutit avtalet och för uteblivna intäkter.

– Och det är ändå lågt räknat, säger Accelerated Wireless advokat Robert Wikholm.

Under torsdagen träffades parterna för en muntlig förberedelse i målet. Frågan om en eventuell förlikning ställdes också från rätten. Men det konstaterades snabbt vara omöjligt.

– Vi ligger alldeles för långt ifrån varandra, säger kommunernas advokat Sten Lagebrant.

De kommande tingsrättsföhandlingarna lär bli omfattande och pågå under flera dagar.

MISSBEDÖMDE LÄNETS GEOGRAFI

En eventuell förlust i tingsrätten skulle för de öländska kommunerna bli kostsam. För Borgholms del handlar det om fem miljoner kronor, medan det för Mörbylånga landar på 3,7 miljoner kronor. Det var i december 2004 som länets kommuner undertecknade ett avtal med bredbandsbolaget som då hette Atenit. Men företaget stötte snabbt på patrull. Utlovade slutdatum för projektet fick gång på gång flyttas fram. Tekniken höll inte och samtidigt började bolaget få ekonomiska bekymmer. I januari 2006 hävde kommunerna avtalet. Bolaget försvarar förseningarna med att man missbedömt länets geografi. Det var skillnad på flacka Öland och skogstäta Vimmerby. Det gick inte att garantera hundraprocentig täckning som utlovats. Bolaget bytte leverantör.

– Det fick fart på utbyggnaden. I januari 2006 vände sig kommunerna bara om, säger advokaten Robert Wikholm.

Strax efter gick bredbandsbolaget i konkurs.

– Hade man fått bygga färdigt så hade man haft ett nät, hävdar Robert Wikholm.

Först stämde kommunerna Accelerated Wireless AB, tidigare Atenit Communication AB. Några månader senare var det bredbandsbolagets tur att stämma kommunerna. Vem som blir de störste förloraren får rätten avgöra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons