Annons
Nyheter

Många proteströster, men på Öland höll man sig till reglerna

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006

ALGUTSRUM

Av stiftets 571 röstberättigade gick 95 procent till valurnorna. Men av de 541 avgivna rösterna befanns 40 av dem ogiltiga. I Algutsrum höll man sig dock till reglerna.

Annons

Vid slaget tio på torsdagen hade representanterna från Norra och Södra Ölands kontrakt samlats i Algutsrums kyrka. Efter psalmsång och bön gick kontraktsprost Leif Bengtsson igenom röstlängd och protokoll, det är ju inte endast världsliga val som har regler att följa. Valsedlarna skall vara slutna och utan kännetecken, och den som skrivs dit måste vara en av de sex biskopskandidater som passerat nålsögat och behörighetsförklarats av Ansvarsnämnden.

”ÅSIKTSKONTROLL”

Just det sistnämnda kan vara en förklaring till att mer än sju procent av stiftets röster ogiltigförklarades. Flera av de ogiltigförklarade rösterna lär nämligen ha lagts på Bo Brander, föreståndare Laurentiistiftelsen i Lund, som inte blev behörighetsförklarad sedan han nekat att svara på om han var beredd att prästviga kvinnor och samarbeta med kvinnliga präster.

I Algutsrums kyrka märktes inga protester mot detta beslut, men i Kalmar domkyrka opponerade sig Dag Sandahl öppet mot att hans kandidat strukits. Han tänker överklaga och menar att ett biskopsval inte får gå till på det här viset. Enligt honom har Ansvarsnämnden inte rätt att ställa den typen av frågor, vilka Dag Sandahl betecknar som åsiktskontroll.

PROSTEN VIKTIGARE

Jan-Olof ”Julle” Lund, kyrkoherde i Torslunda, ville inte avslöja vem han lagt sin röst på , förutom att det var en av de sex behöriga kandidaterna.

– Man röstar på någon man känner väl och tycker bra om.

Att kyrkans folk numera direkt väljer biskop helt på egen hand, utan regeringens inblandning, tycker han är bra.

– Nu spelar partiboken mindre roll, konstaterar Julle.

Det var dock mer spännande förr, tycker han. Då fick man nämligen rösta på tre kandidater som rangordnades på valsedeln, vilket öppnade upp för mer taktikröstning.

Annons

– Men för mig privat är det mycket viktigare vem som är prost än vem som är biskop.

Funderade du aldrig på att kandidera själv?

– Jag är mer innovatör och har aldrig strävat efter en karriär i livet, utan vill hellre bygga på långvariga relationer.

FOTNOT: Torsdagens valresultat är preliminärt till dess att överklagandetiden på tre veckor utgått, räknat från dess det anslagits på stiftets anslagstavla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons