Annons
Nyheter

”Många mjölkbönder kommer att ge upp”

Nyheter • Publicerad 12 januari 2009

Mjölkersättningen till bönderna sänks med 40 öre per kilo.

– Det kommer att bli många mjölkböner som nu ger upp, säger Charlie Carlsson, 35, mjölkbonde och LRF-ordförande för Stenåsa-Hulterstads kretsavdelning.

Annons

Arla är från och med årsskiftet nu nere i 2,60 kronor/litern i ersättning till de mindre- och medelstora leverantörerna av mjölk, vilket innefattar nästan alla öländska mjölkbönder.

I slutet av 2006 var ersättningsnivån lika låg. Då hade många mjölkbönder det tufft, men klarade sig tack vare lägre kostnader på exempelvis gödning. Nu har priset på gödning gått upp med nästan dubbla priset.

– Det säger sig självt att många kommer att få problem, spår Charlie Carlsson.

– Många har stått i valet och kvalet innan, om de skulle fortsätta med mjölkproduktion. Jag har hört att många nu kastar in handduken direkt, fortsätter Charlie Carlsson.

De mjölkproducenter med allra högsta kvalitet och med en volym om upp emot 500 kor får en ersättning som ligger strax över tre kronor per liter.

Arla resonerar som så att det inte ”kostar” företaget så mycket att hämta mjölk från dessa producenter. Prissänkningen sägs bero på den finansiella världskrisen.

LRF beräknar att en medelbonde med 60 kor kan räkna med ett inkomstbortfall i storleksordningen 200 000 kronor till en följd av prissänkningen.

– Det är ett oerhört kraftigt prisfall som kommer att leda till en svår ekonomisk situation för många medlemmar”, säger Ove Möberg, styrelseordförande för Arla Foods i ett pressmeddelande.

För öländska bönder finns egentligen inget alternativ till Arla. Närmaste konkurrenten till Arla finns i Skånemejerier och de är näppeligen intresserade av att hämta mjölk på Öland. Det tror i alla fall inte Charlie Carlsson.

En direkt följd av prissänkningen kan bli att mjölkbönderna håller igen på kostnaderna för kraftfoder.

Annons

– Tror att det är många som resonerar som så att det är onödigt att lägga ut pengar på kraftfoder för att försöka krama ut mer mjölk, säger Charlie Carlsson.

Själv tänker inte Charlie Carlsson ge upp. Men för att klara de ökade kraven måste han kanske gå upp i produktion.

– Lägga ned eller satsa, det är den frågan som de flesta mjölkbönder ställer sig, summerar Charlie Carlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons