Annons
Nyheter

Många liv går upp i rök

Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

Mörbylånga kommun ligger betydligt över snittet både i jämförelse med länet och riket när det gäller dödlighet i kol och lungcancer.

Siffrorna är alarmerande.

Annons

Omräknat till antalet döda per 100 000 invånare så dör 45,1 män i Mörbylånga kommun under en femårsperiod i kol. Snittet för Kalmar län är 36,6, vilket ändå är betydligt över riksgenomsnittet på 28,5 döda i den fruktade lungsjukdomen.

Uppgifterna från socialstyrelsen har visserligen några år på nacken (2002), men visar samtidigt tydligt en oroväckande trend som folkhälsorådet i Mörbylånga kommun har att motverka.

I folkhälsorådet sitter företrädare från skilda områden som kommun, primärvård och skola.

– Vi tittar på vad som görs i kommunen när det gäller folkhölsoarbete och vad vi kan göra mer, berättar Mörbylångas kommunalråd Saga Sigvardsson.

– Vi ser till exempel att vi ligger lite över snittet när det gäller rökning, fortsätter hon.

När det gäller dödlighet i lungcancer omräknat per 100 000 invånare så dör 67,7 män i Mörbylånga kommun under en femårsperiod. Jämförelsesiffrorna är 55,7 för Kalmar län och 50,4 för riket totalt.

Lika illa är det när det gäller blivande mödrar och rökning. 15,4 procent av gravida kvinnor i Mörbylånga kommun röker. I länet ligger procentsiffran på 13,6 och för hela riket 11,9.

– Men, påpekar Eva-Marie Adelgren, folkhälsosamordnare i Mörbylånga kommun, läget just nu behöver inte var riktigt så illa. Siffrorna är visserligen de senaste vi har att tillgå men är några år gamla och det pågår information på mödravårdscentralen.

För folhälsorådets del är det viktigt att få ned de för Mörbylånga kommun mindre bra siffrorna.

– Det vi gör är att informera och förebygga, säger Eva-Marie Adelgren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons