Annons
Nyheter

Många kör för fort

Nyheter • Publicerad 15 januari 2009

Hela 3 074 fortkörare gjorde det under 2008 – fastnade på bild i fartkamerorna efter 136:an på Öland och hamnade därmed på tio i topp-listan i landet.

– Inte bra, tyder på dålig respekt, säger Sten-Olof Mäki vid trafikpolisen i Kalmar.

Annons

Knäckta, övermålade och överlag stora startbekymmer för att väl igång producera bilder i rekordtakt, de åtta fartkamerorna på den knappt tre mil långa sträckan mellan Algutsrum och Köpingsvik fångar nära 256 fortkörare per månad, åtta per dag, allt enligt Rikspolisstyrelsens statistik för 2008.

Årsnoteringen, 3 074 ärenden, ger Öland en mindre smickrande toppnotering på listan över de fartkameror i landet som registrerar flest fortkörningar. På plats åtta (8) återfinns Öland, långt före storheter i branschen som hårdbevakade riksväg 70 i Dalarna, E 4:or, E 20:or och fällor likt E22:an Gladhammar - Verkebäck.

Som Ölandsbladet frågade redan någon månad efter fartkamerorna satts igång: Är ölänningarna fartdårar?

– Nja, det vill jag inte påstå, men resultatet är inte bra och tyder på dålig respekt för hastighetsbegränsningarna, säger Sten-Olof Mäki, teamchef trafikpolisen Kalmar.

– Resultatet är överraskande på så sätt att kamerorna kommit upp för att bilisterna ska anpassa hastigheten och de är väl förvarnade och har alla möjligheter att köra lagligt - ändå fungerar det inte, det är överraskande, fortsätter han och påpekar att kamerorna inte finns där syns skull. Eller polisens skull.

– Det handlar om trafiksäkerhet, kamerorna är placerade på olycksdrabbade sträckor där hastigheten måste ner. Nä, som jag sa, det är inte bra att Öland sticker ut, det är inget bra resultat.

Länsväg 136 är därmed värst i länet, länstvåa är riksväg 23/34 Målilla - Gullringen med 2 633 ärenden. Ökända E22-sträckan Hossmo- Rinkabyholm hade 1 100 registreringar under 2008.

Hur mycket staten fått in från fortkörarna på Öland är okänt för Ölandsbladet, men med dagens höga bötesbelopp, minst 1500 kronor vid 70-sträcka,

torde det handla om ett miljonbelopp.

Rent teoretiskt kan en notorisk fortkörare, med bly i gasfoten, få 32 000 kronor i böter (maximala 4 000 kronor gånger åtta) på sträckan Algutsrum - Köpingsvik och sedan tillbaka igen. Polisen lär dessutom ha åtta skäl till att ha synpunkter på körkortet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons