Annons
Nyheter

Majs – morgondagens foder

Nyheter • Publicerad 2 februari 2007

FÄRJESTADEN

Majs kommer att bli morgondagens grovfodergröda, spår sakkunniga inom området. I torsdags samlades ett hundratal bönder på Hotel Skansen i Färjestaden när Kalmar Lantmän höll informationsmöte.

Annons

Ännu har inte majsen nått Öland i någon större omfattning, men det finns de som odlar. En av dem är mjölkbonden Tommy Pettersson från Knäppinge söder om Alböke. Han delade med sig av sina erfarenheter som majsodlare, vilka huvudsakligen varit positiva.

– Det har fungerat bra för mig, så jag tycker ni ska testa om ni är intresserade, rådde han de församlade.

GER FRISKA KOR

När Tommy Pettersson först fick tipset att börja odla majs för 4–5 år sedan, tyckte han inte det verkade vara någonting för honom, men nyfikenheten tog överhanden. Nu har han hållit på i tre år, ett beslut Tommy inte ångrar i dag.

– Majs är visserligen inget billigt foder att ta fram, men det är effektivt. Man får en bra hektarskörd.

Men att odla fram foder handlar naturligtvis inte bara om kvantiteter.

– Det absolut viktigaste är att man får friska kor av majs. Korna blir bra i magen och det är den största fördelen som jag ser det.

Att träcket blir fastare beror på att majsensilage huvudsakligen består av svårnedbruten (strukturskapande) fiber och stärkelse som påverkar vommen mindre än annan stärkelse.

Men majsen är även proteinfattig, varför man vid utfodringen av köttdjur bör komplettera med mineralfoder. Vissa hävdar också att mjölken blir sämre om man använder majsensilage, vilket det dock verkar råda delade meningar om.

ATT TÄNKA PÅ

Annons

Något den blivande majsodlaren också bör ta i beaktande är att majsen ställer högre krav på hygienen. Den har även dålig förmåga att konkurrera med ogräs de första månaderna, varför det är viktigt att bekämpa ogräsen tidigt för att inte hindra majsens utveckling.

Vad gäller skörden bör den ske tidigt. Ju tidigare skörd, desto bättre kvalitet. Genom att skörda spädare kan man även säkerställa en andra skörd och förhoppningsvis undvika den första höstfrosten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons