Annons
Nyheter

(M) i söder överens med (S) i norr

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2011

ÖLAND

Moderaterna i Mörbylånga verkar ha anammat den norra ö-kommunens socialdemokratiska idéer om att splittra Ölands Näringslivskontor.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande i Borgholm, Lisbeth Lennartsson (C), han knappt slå klubban i bordet, förrän Moderaterna i Mörbylånga lämnade sin motion som går på samma linje som man just sagt ja till i Borgholm: ”Vi delar upp näringslivskontoret på respektive kommun.”

Den socialdemokratiska motion där det först talades om, inte bara ett splittrat näringslivskontor, utan en total nedläggning av Ölands Kommunalförbund, har givetvis varit känd även i den södra ö-kommunen. Men reaktionen i Mörbylånga har mest varit av karaktären ’vänta och se tiden an.’

Men en liknande motion som Ilco Corkovics (S) ”splittrar-motion” fanns redan på lut i Mörbylånga – dock i det moderata lägret.

– Vi har haft de här tankarna även inom vårt parti, medger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Men vi beslöt att ligga lågt och vänta in deras (Borgholms, red.) fullmäktigebeslut.

FOKUSERA PÅ EGET

Men i det moderata lägret hade man uppenbarligen inte tålamod att vänta ända tills Borgholms fullmäktige sagt sitt. Man nöjde sig med kommunstyrelsens förslag till beslut. Och så fort det var klubbat presenterades motionen ”Skapa ett utvecklingscentrum för Södra Öland” av Christer Rosen och Jan Kerbosch.

Redan inledningens två första meningar i motionen sammanfattar klart den moderata hållningen i Mörbylånga:

”Ett fortsatt samarbete skall ske med Borgholms kommun via varumärket Öland. Likaså med näraliggande kommuner, och i övriga adekvata sammanhang, dock att Mörbylånga kommun får möjligheter att fokusera i större utsträckning avseende eget utbud omfattande näringsliv, turism med mera.”

SYNDABOCKAR

Annons

Är då detta ett första steg till en nedläggning av Ölands Kommunalförbund?

– Nej, så ser inte jag det. Som ordförande i förbundet kan jag inte medverka till en delning, hävdar Kent Ingvarsson.

– Räddningstjänsten är väl fungerande och ligger som bekant inom förbundet.

• Och turistfrågorna?

– Vi har nyligen beslutat om ett flerårigt åtagande, fram till 2104, inom kommunalförbundet.

– Men vill Borgholm även driva igenom en splittring av kommunalförbundet…tja, då kan ju läget förstås bli annorlunda.

Enligt Kent Ingvarsson är det Borgholm som startat och driver på ”splittringsutvecklingen” – och det kommer inte bli Mörbylånga som förlorar.

– Mörbylångas näringsliv rankas högst i länet i Företagarnas senaste undersökning.

– Borgholm ligger i botten. De (Borgholmspolitikerna, red.) vill bara hitta syndabockar.

ULF HEDMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons