Annons
Nyheter

Lundegård stängt för asylsökande

Nyheter • Publicerad 6 maj 2011

LUNDEGÅRD

Asylförläggningen på Lundegård Camping är stängd.

Annons

– Det har gått bra, nästan bättre än förväntat, summerar campingens ägare Mikael Henning och är öppen för fortsättning.

– Just nu är vi alla lite trötta på det, men man ska aldrig säga aldrig.

Under torsdagen lämnade en familj på åtta personer asylförläggningen på Lundegård och markerade därmed slutet för campingens tid som tillfällig bostad för asylsökande.

Som mest fanns cirka 550 asylsökande på förläggningen dit den första fullastade bussen från migrationsverket anlände början av oktober förra året.

– Det har gått bra. Förutom branden i ett servicehus, och att vi under en tid hade några kroniska återfallsförbrytare här, har det nästan gått bättre än förväntat.

– Lundegård har till och med omnämnts som landets bästa förläggning, gällande boende, skötsel och funktion mot samhället, berättar Mikael Henning på Lundegård Camping.

SD-POLITIKER

Reaktionen från omgivningen får också omdömet ”bra”.

– Det var lite oroligt i början, men sedan har det varit lugnt. Det är inte så att folk varit här på campingen och uttryckt sitt missnöje, det enda där var den SD-politiker som kom hit precis när vi startat, han försökte ge sken av att han kom från kommunen men var bara ute efter att skapa oro och och kom dessutom från fel kommun, han bor väl i Färjestaden tror jag.

OMKOSTNADER

Annons

Att de drygt sju månaderna med migrationsverket som välbetalande hyresgäst skapar utrymme för investeringar är inget Mikael Henning sticker under stol med. Samtidigt slår han ifrån sig flera påståenden i kommentarer till artiklar på nätet.

– De har inte koll på hur ekonomin ser ut och tror att kommunen ska betala städning och renovering. Kommunen har inget med det att göra, de kostnaderna står jag för själv.

– Migrationsverkets ersättning skapar utrymme, men det är inte gratis att ha flyktingförläggning, det är stora omkostnader också. Normalt har vi fyra till fem årsanställda, nu har vi varit minst tio fast anställda och ändå har vi inte hunnit göra det vi brukar hinna under vintern. Den vanliga verksamheten har blivit lite åsidosatt.

RENOVERING

För stunden råder renoveringsiver och har gjort så från den dag asylförläggningen började att trappa ned.

– 140 stugor renoveras, det handlar om städning, måla om, byte av golvmattor vid behov och delvis nya inventarier. Det handlar om underhåll som görs kontinuerligt men inte i sådan omfattning som nu. Vi har också valt att blåsa ut servicehuset som brann och gör helt nytt. Den kostnaden, som renoveringen av stugorna, betalar vi – och inte kommunen eller migrationsverket.

Om migrationsverket vill in på nytt till höst, vad blir ert svar?

– Lite tidigt att svara. Just nu är vi lite trötta på det, men man ska aldrig säga aldrig. Vi får väl se.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons