Annons
Nyheter

Lucas - ny livräddare hos ambulansen

Nyheter • Publicerad 29 november 2006

BORGHOLM

Ambulansen i Borgholm har fått en ny medlem: Lucas. Outtröttlig, transportabel och skänkt av Vårdstiftelsen.– Vi är tre personer ute, fast vi är två, beskriver ambulansman Peter Rundberg fördelarna med bröstkompressions– och dekompressionsapparaten Lucas.

Annons

Hjärtstillestånd, ambulansen rycker ut, en kamp mot klockan inleds, en sedan länge ojämn kamp. Dödligheten utanför sjukhus har i årtionden varit över 95 procent. En uppfinning från universitetssjukhuset i Lund har radikalt ändrat förutsättningarna.

– Vid vanlig hjärtmassage, manuellt utförd, kan du inte hålla konstant tryck och till slut orkar du inte heller, konstaterar ambulansman Niklas Petersson.

Lucas orkar.

I timmar.

Enligt universitetssjukhuset i Lund har Lucas som längst och framgångsrikt har behandlat en patient i fyra timmar. Forskningen kring Lucas har dessutom lett till att de internationella rekommendationerna för återupplivning vid hjärtstopp ändrats.

först

Tack vare Vårdstiftelsen, Stiftelsen för vård och omsorg i Borgholms kommun, finns Lucas nu i händerna på ambulansen i Borgholm.

– Vi är först i länet med en helt egen Lucas, Kalmar har visserligen två, men de är på lån, berättar Peter Runberg nöjt efter demonstrationen av den syrgasdrivna Lucas-apparaten.

Lika nöjd är Pehr Rosengren från Vårdstiftelsen, gåvorna till stiftelsen har än en gång gjort nytta - och kommer att ge nytta. För i sammanhanget billiga 90 000 kronor ska Lucas rädda liv.

– Så är det ju, det som skänks går tillbaka. Den som ger en hundring till stiftelsen får förr eller senare tillbaka den på något sätt, säger Rosengren.

Annons

bärstol

Lucas är inte allt jultomten/vårdstiftelsen kommit med. I säcken finns även en anspråkslös liten stol, hopfällbar och för tankarna till en förstärkt barnsulky.

– En bärstol, rättar Peter Rundberg. Men den kan vi transportera patienten i trånga utrymmen, patienten sitter säkert och vi spar våra ryggar.

Pehr Rosengren:

– Jag vill betona att vårdpersonalens arbetsmiljö är en viktig aspekt i stiftelsens arbete. Det är väldigt viktigt att vi tar in den biten - vilket vi gör.

i 160 knyck

Även landstinget har gett ambulansen en för tidig julklapp, i garaget tronar och glänser en splitterny Mercedes Vito för åtskilliga hundratusen kronor.

– Med digitalt kartsystem, ny Mobimed (mäter bland annat puls och EKG och kan uppkopplas mot hjärtintensiven i Kalmar), tar en patient plus anhörig – går mjukt och fint, myser Niklas Petersson.

Maxhastigheten är, enligt mätaren, 220.

– Nja, så tung som den är gör den nog ”bara” 160.

Annons

Samtidigt, en bit bort, funderar Pehr Rosengren på hur Vårdstiftelsen ska bli än mer känd. Och därmed, i förlängningen, få in än mer pengar.

– Gåvorna ökar år för år, men stiftelsen är fortfarande lite okänd. Jag ser fram emot fler gåvor så stiftelsen kan göra än mer. Frågan är hur, alla tips som kan gagna stiftelsen är vi tacksamma för.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons