Annons
Nyheter

Lisbeth ohotad i center-topp

Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

BORGHOLM

Lisbeth Lennartsson kammade hem en lika överlägsen som väntad viktoria när centern i Borgholm genomförde medlemsomröstning. 131 av de röstande placerade Marielunds-damen på första plats medan tvåan, Sven-Göthe Lidheim, rankades högst av 27 medlemmar.– Det känns himla bra, är kommunalrådets nöjda kommentar till resultatet.

Annons

Vid valet 2002 utbröt en mindre och intern huggsexa i centern om kommunalråds-posten. Mot dåvarande kommunalrådet Lillebill Grähs stod såväl Lisbeth Lennartsson som Sven-Göthe Lidheim och när krutröken lagt sig hade Lisbeth Lennartsson närmast defilerat hem kampen i och med en mycket stor och odiskutabel ”kryss”-seger.

Dags för en (1) uttalad kommunalrådskandidat denna gång?

Efter många ord från Lisbeth Lennartsson om ”kryssens betydelse i valet” slår centerordföranden Sven-Göthe Lidheim fast:

– Svaret är självfallet ja. Lisbeth står överst och är centerns kommunalrådskandidat.

Förra kommunalrådet Lillebill Grähs är inne på samma linje.

– Lisbeth ska ta debatterna.

Något mer öppen för andra alternativ är Stig Bertilsson, också han före detta kommunalråd.

– Vi ska ge henne (Lisbeth) en match, säger Stig, som drog in fem (5) första-röster i omröstningen. Hans uppförsbacke är därmed av det svårare slaget, 131 – 5 i halvtid.

starkt stöd

650 medlemmar hade chansen att säga sitt i omröstningen, över 200 tog den med följande resultat gällande topp tre: Lisbeth Lennartsson, 1812 poäng, Sven-Göthe Lidheim 1497 poäng, Stig Bertilsson, 741 poäng.

Annons

Därefter kom Anders Marell, Asta Ivarsson, Paul Jensen och Sven-Ingvar Nilsson.

– Lisbeth har ett mycket starkt stöd och det är en bekräftelse på tillfredsställelse över arbetet under den gångna mandatperioden. Resultatet av medlemsomröstningen präglas av dels bredd, dels stabil ledning med tydligt förtroende, sammanfattar Sven–Göthe Lidheim.

– Vi är ett ledarteam och politik är lagarbete, fast det känns ändå bra att ha medlemmarnas förtroende, säger Lisbeth Lennartsson.

Noterbart i övrigt: försvinner gör kända namn som Fredrik Alvarmo, Evelyn Svensson och Linda Olsson. I kategorin nykomlingar hittas bland andra Esa Ateva, Anna Fendin och Ann-Christin Lidheim.

mot riksdagen

Det definitiva utseendet på centerns valsedel till fullmäktige jobbas fram av nomineringskommittén för stämmobeslut den 13 mars.

– Kommittén, under ledning av Sven–Olof Larsson, har ett ansvarsfullt jobb framför sig där avvikelser från omröstningen kan motiveras av jämställdhets- och mångfalds-skäl.

Sven-Göthe Lidheim nämner inte geografiska skäl, talet om en centerpartist från varje by är glömt och begravt.

– Det är inte riktigt så längre.

Även i valen av kandidater till centerns landstingslista och länsriksdagslista har medlemmarna i Borgholm sagt sitt.

Annons

– I omröstningen till riksdagen har jag fått brett stöd till min kandidatur och det känns väldigt positivt. Jag känner mig stärkt av utgången, säger Sven-Göthe Lidheim, klar segrare av denna omröstning.

tid för anfall

Samtliga i centerns lokala ledartrojka ser Sven–Göthe Lidheim som ett samlande namn, fix och färdig att ta nödvändiga och välbehövliga röster från när och fjärran samt konkurrerande partier.

– Tidpunkten för anfall är bra, anser Stig Bertilsson.

– Chansen att få en center–riksdagsman från Öland igen finns, den senaste var Marianne Jönsson, påpekar Lillebill Grähs, för övrigt vinnare av landstings–omröstningen.

– Lillebill har fått ett mycket tydligt förtroende, summerar Sven-Göthe Lidheim.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons