Annons
Nyheter

Liket efter saknad fiskare fastnade i trål

Nyheter • Publicerad 14 mars 2006

MIDSJÖBANKARNA

I onsdags fastnade ett människolik i en trål vid, de i fiskekretsar ökända, Midsjöbankarna sydöst om Öland. Enligt polisen kan det vara en av besättningsmännen från den lettiska fiskebåt som förliste våren 2004.

Annons

Kroppen, som upptäcktes i samband med att ett fiskefartyg från Styrsö (utanför Göteborg), tömde sin trål har dock ännu ej gått att identifiera.

Men den kan möjligen röra sig om någon av de lettiska fiskare som aldrig återfanns efter att fiskebåten Astrida gick till botten maj 2004, sedan den rammats av det cypernflaggade fartyget Vladimir, med rysk besättning.

BAR FÖRKLÄDE

– Man kan i varje fall anta att det var en fiskare eftersom han hade ett sådant förkläde, säger kommissarie Ann Åsenius vid kriminalenheten i Kalmar.

Det finns dock gott om andra alternativ, eftersom flera personer saknas efter olyckor ute till havs.

– Man hittar kroppar varje år, även om det inte brukar ske så långt ute till havs. Nu går vi igenom försvunna personer i hela östersjöregionen sedan 20 år tillbaka, säger Ann Åsenius.

Även om klädseln alltså talar för att det kan vara en av Astridas saknade besättningsmän som nu återfunnits, kan hon i dagsläget inte svara på om kvarlevorna härrör från en man eller kvinna, eftersom kroppen var i så dåligt skick.

DNA GER SVAR?

Men hur länge den kan ha legat i vattnet är svårt att veta. Det blir upp till SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping), dit kroppen förts från Karlskrona, att utröna.

Under den kommande veckan kommer SKL att genomföra en närmare undersökning. Förhoppningsvis kan exempelvis tänder och DNA ge den döda personen en identitet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons