Annons
Nyheter

”Lika stökigt som vanligt”

Nyheter • Publicerad 23 juni 2008

ÖLAND

Midsommarhelgens fula baksida: elva grova misshandelsfall och fem  våldtäkter. Ytterligare dryga hundratalet anmälda brott finns på polisens lista.

Annons

– Något färre brott, men grövre, sammanfattar polischefen Magnus Areskog.

”Ung berusad man i 20-årsåldern från södra Sverige på camping i Köpingsvik” - en ytterst vanlig beskrivning på gärningsman och målsägande när det gäller brott under midsommarfirandet.

– Alla - målsägande, misstänkta och vittnen - är mer eller mindre berusade, konstaterar förundersökningsledaren Lars Boman när han och teamchefen Magnus Areskog bjuder in lokalpressen för summering av midsommarens poliskommendering.

TRE DELAR

På skrivbordet framför honom ligger mängder av polisanmälningar, med allt från våldtäkt i ”svarttaxi” till knivslagsmål och stölder ur tält.

– Du kan dela in midsommarfirandet i tre delar: natten till midsommarafton var ovanligt stökig där vi fick mer att göra än vanligt. Sedan var midsommarafton som den brukar vara, det vanliga stöket, medan natten till söndagen var lugn. Det har blivit en förskjutning mot torsdagen, vilket det inte varit tidigare, säger Magnus Areskog och förutser att en kommande utredning av midsommarfirandet på Öland i allmänhet och Köpingsvik i synnerhet kommer att titta på den biten.

– 80 till 90 procent av brotten sker i Köpingsvik, slår han fast.

SVARTTAXI

Fler bitar att granska är den rika floran svarttaxi.

– Ett elände, den saken måste vi tag i. Dels är det inte tillåtet, dels vet vi inte vilket folk det är och vilka avsikter de har, kommenterar Magnus Areskog.

Annons

En av de anmälda våldtäkterna ägde rum i en svarttaxi, den misstänkte gärningsmannen är känd av polisen. 

Förutom våldtäkter och grova misshandlar kan polisen räkna in mängder av andra brott.

– 25 misshandel, 39 LOB (lagen om berusade personer) 30 stölder, fem ringa narkotikabrott - vi har 125 - 130 anmälningar.

FÖREBYGGA

Polisstyrkan, som mest 35 man, hade därmed att göra.

– Och det har gått ganska bra för polisen, det har inte saknats resurser. Vi har klarat av det som hänt, säger Magnus Areskog.

– Man kan inte förebygga allting, folk som är fulla ser inte polisen om vi så står fem meter därifrån, det kan smälla ändå, inflikar Lars Boman och drar inte några större växlar på  det faktum att de grövre brotten var fler i år.

– Det kan vara tillfälligheter, men det är sådant vi får utvärdera.

Ingen av de misshandlade ådrog sig livshotande skador.

– Men många av dem kommer att må dåligt för lång tid framöver, kommenterar Lars Boman.

Annons

Trafikläget rapporteras som lugnt men köigt med milslånga köer från Köpingsvik till Ölandsbron till och från under söndagen.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons