Annons
Nyheter

Lidheim tveksam till beslut

Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

BORGHOLM

En skolorganisation som håller i tio år löd utbildningsnämndens paroll – troligen får nämnden något betydligt kortsiktigare att jobba med.

Annons

– Jag tror inte att det här förslaget håller i tio år, det kommer att ske ytterligare förändringar, säger utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim (c) efter kommunstyrelsens skolbeslut.

Tiden innan landsbygdspolitik dominerade skolfrågan i Borgholm hade utbildningsförvaltningen och utbildningsnämnden tre ledord för skolorganisationen åren 2009–2019:

Högre måluppfyllelse– eleverna i Borgholms kommun har länge presterat sämre än riksgenomsnittet.Bättre ekonomi– skolverksamheten i Borgholm är dyr i jämförelse med andra liknande kommuner.Modern organisation anpassad för minskat elevunderlag– allt färre barn finns i verksamheten där en skola av Slottsskolans storlek ”försvunnit” under en tioårsperiod.

VÄNTAT

Under resan gång har dessa ledord mer eller mindre tappats bort och skoldebatten har i stället fokuserat på landsbygdens väl och ve. När ärendet hade delfinal i kommunstyrelsen fattade den djupt oeniga elvamanna-församlingen beslutet att stänga Bredsättra skola medan organisationen övrigt lämnas närmast oförändrad.

– Ett väntat beslut, det har länge funnits en uttalad linje från centern och socialdemokraterna som man nu är på väg att fullfölja, kommenterar Sven-Göthe Lidheim, (c), ordförande för utbildningsnämnden och därmed politisk ansvarig för skolans verksamhet.

FÖLJER

Trots att centern har en tung och avgörande roll i kompromisslösningen förklarar Sven-Göthe Lidheim utan omsvep att han inte tror på delar av den.

– Jag tror inte att det här förslaget håller i tio år, det kommer att ske ytterligare förändringar i verksamheten, säger han och kan luta sig mot fortsatt negativa elevutvecklingskurvor där främst norra Öland står för tappet.

Men hans röst får kompromissen ändock.

Annons

– Jag följer det beslut centern och kommunstyrelsen tagit.

STÅR FAST

Skolchefen Maude Wollström, som har att jobba med de beslut politikerna fattar, vill avvakta fullmäktige-avgörandet den 26 maj innan hon kommenterar saken.

– Mycket kan ändra sig, jag har varit med förr jag, säger skolchefen för att ändå, indirekt, ge sin syn på saken.

– Jag har lagt ett förslag utifrån min profession och det förslaget står jag fast vid.

Skolchefens förslag är stängning av samtliga småskolor, en tanke som har fullt stöd från moderaterna.

Ordförande Sven-Göthe Lidheim anser att kommunstyrelsens skolförslag inte håller i tio år, har du samma syn på saken?

– Ja. Att den inte håller vet väl alla om!?

INGA HINDER

I en annan del av skolvärlden förbereder utbildningsnämnden ett yttrande till Skolverket om friskoleplanerna i Runsten.

Annons

– Utan att sett ansökan så tror jag att den övervägande delen av nämnden kommer att ställa sig positiv. Rent verksamhetsmässigt, vilket vi har att yttra oss om, ser jag personligen inga skäl för att säga nej.

– Överhuvudtaget ser jag inga hinder idag, jag har svårt att förstå varför Skolverket skulle avslå deras ansökan, säger Sven-Göthe Lidheim.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons