Annons
Nyheter

Lärarlyftet blev alls inget lyft

Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

MÖRBYLÅNGA

I höstas presenterade regeringen det nya projektet Lärarlyftet, som ska ge lärare möjlighet till fortbildning på arbetstid. Men sen information har gjort att ingen lärare i Mörbylånga kommun utnyttjat projektet – ännu.

Annons

Lärarlyftet innebär att en lärare är tjänstledig och studerar med 80 procent av lönen, varav staten betalar 70 procent medan kommunen står för återstående tio. Regeringen har satsat 3,6 miljarder kronor på projektet, som pågår fram till hösten 2010. Projektet riktar sig till redan behöriga lärare, som vill utveckla sin kompetens inom något område. Det kan handla om speciallärarutbildning eller en lärare som undervisar i matte och no men även vill få behörighet i ämnet svenska.

INGEN HANN SÖKA

Men trots att projektet inleddes i höstas har ingen lärare utnyttjat förmånen.

– Det är synd för det är bra att lärare breddar sin kompetens, säger Elisabet Engkvist, kontorschef på skolförvaltningen.

Hennes förklaring till det låga intresset är att informationen om projektet kom alldeles för sent. Skolverket lade först ut katalogen för valbara kurser utan att den var helt färdig. Den slutgiltiga katalogen kom inte förrän tre veckor innan slutdatum för ansökan.

– Det var ingen som hann söka även om de skulle ha kunnat studera. Det är för kort tid för att bestämma en sådan sak.

FLER TILL HÖSTEN

Även för Kalmar högskola, som erbjuder utbildning, blev det kort om tid.

– De kan ju inte hitta på kurser på nolltid utan måste ha en viss tid på sig. Som det är nu har de inte haft chansen, säger Elisabet Engkvist.

I höstas hann högskolan inte ta fram några specialanpassade kurser över huvud taget, men under våren och kommande höst finns flera kurser att välja på. Och redan nu har sju lärare ansökt om att delta i Lärarlyftet hösten 2008.

Annons

– De flesta lärare kommer från högstadiet och det handlar mest om ämnesbreddning. Men ett par lärare kommer också från låg- och mellanstadiet.

MALIN MARKLUND

På ÖB-webben i morgon:Elever betygsätts från första klass – lärare är kritiska mot reformen

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons