Annons
Nyheter

Lantbruket i centrum när Öland tar över B7

Nyheter • Publicerad 19 december 2008

Under 2009 kommer Öland att hålla i ordförandeskapet för organisationen som företräder de sju Östersjö-öarna, B7.

Tema för året kommer att bli lantbruk.

Annons

– Framför allt vad lantbruket kan göra för att förbättra miljön, säger Tommy Eliasson, president i B7-organisationen över 2009.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, kommer att spela en viktig roll under året.

– Vi är hellre deltagare än att vi sitter och tar åt oss som tredje man, säger Roger Gustafsson, LRF-ordförande för Mörbylånga kommun.

LRF-ordföranden ser också andra möjligheter med B7:s lantbrukstema.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna knyta kontakter och kunna utbyta erfarenheter och kunskaper med lantbrukare från de andra öarna, säger Roger Gustafsson.

I den styrgruppen för det öländska B7-året kommer förutom Tommy Eliasson också Anders Nyholm, ordförande, Susanne Bredesjö-Budge, Jörgen Samuelsson, Mats Lindahl och Seppo Ekelund, att ingå.

B7 firar 2009 20-årsjubileum. Organisationen är en remissinstans för bland annat EU.

Det öländska värdskapet kommer att inledas med ett styrelsemöte i Stockholm i januari, följt av ett styrelsemöte i Bryssel där bland annat LRF:s Europakontor kommer att besökas.

1-3 juni blir första träffen på öländsk mark. Då ska delegaterna från de olika öarna bo vid safariparken på Ölands Djurpark. Sedan bjuds det på en uppvisning av Ölands världsarv och aktiviteter i Mellstabylund på sydöstra Öland.

Under Skördefesten i september blir det seminarium kring miljön, framför allt ur jordbruksperspektiv.

Annons

1-2 december blir det stort jubileumsfirande på Strand Hotell med ett mindre seminarium kring de stora oljetransporterna på Östersjön och hur beredskapen är i kustregionerna.

Det öländska medlemskapet för 2009 kostar drygt 184 000 kronor för 2009.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons