Annons
Nyheter

Länsstyrelsen tveksam till Rälla-plan

Nyheter • Publicerad 17 juli 2009

Planerna för bebyggelse i Rälla och Stora Rör har blivit föremål för en frän debatt. Rällaskogens Vänner får nu stöd av Länsstyrelsen, som bland annat anser att strandskyddet sätter stopp för en del av planerna.

– Den fördjupade översiktsplanen beskriver på ett bra och lättillgängligt sätt de förutsättningar och olika värden som finns i Rälla och Stora Rör med omgivningar i Borgholms kommun, men på några punkter brister underlaget, säger Yvonne Egnér, handläggare på Länsstyrelsen.

Annons

Bland annat riktar Länsstyrelsen kritik mot att lägga ny bebyggelse väster om 136:an:

”Det förhållandet att väg 136 utgör en kraftig barriär bör utgöra en grundläggande utgångspunkt vid lokalisering av ny permanentbebyggelse inom fördjupnings-området. Nuvarande bebyggelse hörande till Rälla samhälle såsom skola, förskola, sporthall, butik mm ligger på östra sidan av väg 136 och en utbyggnad av Rälla samhälle bör alltså ske på den östra sidan” skriver man.

Länsstyrelsen anser också att underlag som visar hur den nya bebyggelsen påverkar de naturvärden som finns i området saknas. I det fortsatta planarbetet bör detta utredas, är länsstyrelsens åsikt.

Översiktsplanen förutsätter också att strandskyddet upphävs i vissa delar av området, vilket Länsstyrelsen reagerar mot. Kommunen måste då i samband med detaljplanearbetet visa att det finns särskilda skäl till att upphäva strandskyddet. I nuläget bedömer Länsstyrelsen att det är tveksamt om det finns sådana särskilda skäl som krävs för att strandskyddet ska kunna upphävas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons