Annons
Nyheter

Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot ny djurskyddsförordning

Nyheter • Publicerad 4 december 2008

Länsstyrelsen ska från och med 1 januari ta över djurskyddskontrollen från kommunerna.

Det kommer inte att fungerar, varnar länsrådet Anne-Li Fiskesjö och länsveterinären Jörgen Wehre.

Annons

– Endast en tredjedel av den personal som behövs kan anställas, skriver Fiskesjö och Wehre i ett skarpt brev till jordbruksdepartementet.

Olika län drabbas olika hårt av nyordningen. På länsstyrelsen i Kalmar är man djupt bekymrade, med tanke på att Kalmar län är det tredje nötkreaturstätaste länet i landet.

– Kalmar län drabbas enligt vår uppfattning hårdast i landet.

Att fina samordning med kontrollen av EU:s stödprogram är inte möjlig, enligt länsrådet och länsveterinären, detta eftersom EU-stödskontroller görs under sommarhalvåret medan djurskyddskontroller främst görs på installade djur om vintern:

– För att undvika att Kalmar löns djurskyddsarbete 2009 medför att Sverige får sanktioner i mångmiljonklassen från EU behövs 5,8 miljoner kronor i tilläggsanslag för tjänster.

Därtill måste ett nytt kontor öppnas i den norra länsdelen.

Fiskesjö och Wehre menar nu att medel som länsstyrelsen betalat ut i form av landsbygdsprogram och EU-stöd måste ses över.

Det finns i Kalmar län 5 600 kontrollobjekt och enligt länsstyrelsen i Kalmar behövs det 13,5 årsarbetskrafter för att kunna fullfölja det uppdraget.

Regeringens anslag ska ge sju årsarbetskrafter, vilket länsrådet/länsveterinären anser bygger på en felaktig kalkyl. Kostnaderna per årsarbetskraft är för lågt räknat, med tanke på långa resor som tillkommer i Kalmar län. Snarare kommer regeringens anslag att motsvara 5,5 tjänster.

Anledningen till att länsstyrelserna ska ta över djurskyddsärenden är för att kontrollen av djuren ska bli bättre. Det är i varje fall regeringens målsättning.

Annons

– Det är en omöjlighet – i alla fall för länsstyrelsen i Kalmar län, skriver Anne-Li Fiskesjö och Jörgen Wehre till jordbruksdepartementet.

En tredjedel av nödvändig bemanning innebär en mycket svår arbetssituation för de få inspektörer som tillsvidareanställts, slår de fast.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons