Annons
Nyheter

Länsstyrelsen: ”Kommunens agerande är helt oacceptabelt”

Nyheter • Publicerad 30 januari 2008

FÄRJESTADEN

Mörbylånga kommuns detaljplan för byggnation av 17 fastigheter i det omdiskuterade området ”Igelkärret” i Färjestaden godkänns inte av länsstyrelsen. Det som uppenbarligen mest retat upp kompetensen på andra sidan Sundet är Mörbylånga kommuns ”går-det-så-går-det”-attityd när det gäller att följa regler, förordningar, och inte minst bindande lagar.

Annons

Länsstyrelsen lägger främst fokus på kommunens dokumenterade (enligt den utställda planen) ovilja att ansvara, eller rättare, vara huvudman för områdets så kallade allmänna platsmark. Kommunen skriver inte ”sån't tjafs” men handlar ungefär så, när man hävdar att allt som har med sådana frågor kan hänföras till rubriken ”redaktionella ändringar”. Det anser nu inte länsstyrelsen, eller för den delen plan- och bygglagen, eller departementschefen, som länsstyrelsen nogsamt citerar: ”Huvudmannaskapet för allmänna platser skall tas upp som en obligatorisk bestämmelse i varje detaljplan.”

DUBBEL BAKLÄXA

Länsstyrelsen finner det alltså ”...helt oacceptabelt att efter en utställning av detaljplan som en redaktionell ändring införa ändring av huvudmannaskap för allmän plats inom en detaljplan.”Men det är inte enbart på den punkten som Mörbylånga gjort bort sig. Länsstyrelsen konstaterar (med en suck får vi förmoda) att ”i genomförandebeskrivningen finns överhuvudtaget inte några konkreta uppgifter av ekonomisk art.”Bli inte saker och ting enklare så? Hursomhelst, bakläxa blir det, och Igelkärret får fortsättningsvis vara ett orört kärr ännu en tid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons