Annons
Nyheter

Lång debatt om framtida strandskydd

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2011

BORGHOLM

Vem ska bestämma?

Annons

Staten via länsstyrelsen?

Eller fullmäktige?

– Det viktiga är att vi bestämmer och inte staten och då är plan- och bygglagen instrumentet, argumenterade samhällsbyggnadschefen Göran Borgö inför borgholmfullmäktiges remissyttrande på det utökade strandskyddet.

Länsstyrelsens förslag är ett generellt strandskydd på 300 meter.

Borgholms kommun håller med.

I stort.

– Vi tycker att det ska vara 300 meter i princip, däremot ska det varav 100 meter vid tätorter och sammanhållen bebyggelse, förklarade samhällsbyggnadschefen Göran Borö när han under nära trekvart gick igenom ärendet inför fullmäktige.

Föredragningen genomsyrades i mycket av ”vi”, kommunen, mot ”dom”, statens förlängda arm länsstyrelsen.

– Vi ska tro på oss själva och inte sitta och titta på när länsstyrelsen fattar beslut.

– Det viktiga är att vi bestämmer och inte staten och då är plan- och bygglagen instrumentet, argumenterade chefstjänsteman Borgö från talarstolen.

Annons

FUNDERSAM

Majoriteten av de folkvalda i fullmäktige köpte budskapet.

Moderaterna och Centern helt och hållet, Socialdemokraterna med ”vissa synpunkter” medan Miljöpartiet inte var med på tåget fullt ut. Ölandspartiet valde att stå kvar på perrongen.

Den långa debatten kring remissyttrandet handlade dock mest om frågor som ”ska det stå ska eller bör i svaret” och vad är egentligen ”sammanhållen bebyggelse”.

Efter flera inlägg ilsknade Moderaternas Eddie Forsman till och muttrade missbelåtet:

– Det märks vilka som är för utveckling och vilka som är för avveckling, sade Moderatledaren för att i nästa stund glo ilsket mot Socialdemokraternas Ilko Corkovic.

– Du sitter här och flinar!

– Man blir ju fundersam....

OBEROENDE?

Miljöpartiets Maria Lindmark tog upp den kastade handsken.

Annons

– Du polariserar Eddie, du delar upp i avveckling och utveckling – det handlar inte om det, det handlar om vad och hur vi utvecklar.

Hon ifrågasatte även det bitvis högstämda talet om att ett fritt och självständigt fullmäktige fattar de kloka besluten.

– För hur oberoende är en fattig kommun som Borgholm när de med de stora plånböckerna kommer, funderade Maria Lindmark högt med tillägget:

– Jag är tacksam för att länsstyrelsen håller fanan högt.

Efter två voteringar återstod endast endast kommunstyrelsens förslag till remissyttrande ( 300 meter i princip, 100 meter vid tätorter och sammanhållen bebyggelse) och nu återstår att se om länsstyrelsen tar till sig allt, något eller ingenting.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons