Annons
Nyheter

Landstinget höjer skatten

Nyheter • Publicerad 1 juni 2011

BORGHOLM

Landstingsfullmäktige brukar förlägga sitt försommarmöte till Borgholm, så även i år. Och bland ärendena fanns det två tunga: årsredovisning och ansvarsfrihet för 2010 var det ena. En skattehöjning det andra.

Annons

Men innan förhandlingarna började, hälsades ledamöterna välkomna av Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C), som talade om Ölands betydelse i en kommande regionbildning och den kommande storregionens betydelse för Öland som turistmål.

Den åhörare som har för vana att besöka både landstingsstyrelsens och fullmäktiges möten får höra mycket två gånger. Samma personer talar till samma ärende i samma ordalag. Som en sammanfattning av det gångna året talade sig vänstermajoritetens ordförande Anders Henriksson (S) varm för de egna prestationerna - ansvarsfullt, förutseende, landets kanske bästa landsting.

Oppositionsledaren Christer Jonsson (C) fann anledning att påpeka att också solen har fläckar, även om någon skulle påstå motsatsen. Oppositionen har under året kommit med många förbättringsförslag som majoriteten med hel regelbundenhet röstat ned.

Under den långa debatten kom många detaljfrågor upp: vad har man gjort för att förhindra att barn vårdas på vuxenpsykavdelningar? Vet ni att vart sjunde fall på landets akuter feldiagnostiseras vid ankomsten - så säger Läkartidningen?

Men trots all kritik blev det ansvarsfrihet för landstingsstyrelsen - utan omröstning.

”ÖVERBESKATTNING”

Sedan var det dags för ”ett av de viktigaste besluten vi fattar under denna mandatperiod“ (majoritetens Anders Henriksson), nämligen om en storsatsning på länets kollektivtrafik. Landstinget tar över hela ansvaret för allmän kollektivtrafik, färdtjänst och riksfärdtjänst. Kommunerna behåller nästan bara skolskjutsarna. Men samtidigt vill landstinget passa på att förbättra kollektivtrafiken med med över 100 miljoner kronor om året. Och här blev det politisk splittring.

Majoriteten ville höja skatten med 25 öre redan nästa år, trots att det dröjer flera år innan förbättringarna är aktuella. Den borgerliga oppositionen fann detta vara ett oansvarigt hanterande av medborgarnas pengar - ”överbeskattning“, ”lägga pengar på kistbotten när medborgarna behöver dem bättre“ var några motargument.

- Ni är mot förbättringar av kollektivtrafiken, kontrade majoriteten. ”Det är vi visst inte,“ replikerade oppositionen. Och så fortsatte man utan att någon sida förmådde imponera på den andra. Och beslutet kunde bara bli ett - majoritens vann, som majoriteter normalt göt. Det blir skattehöjning - 1200 kronor mindre i kassan för en barnfamilj, enligt kritikerna.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons