Annons
Nyheter

Läkare anmäld för nonchalans

Nyheter • Publicerad 24 november 2006

FÄRJESTADEN

En läkare vid vårdcentralen i Färjestaden har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha missat ett allvarligt diskbråck.

Annons

– Han bara tittar på en och vågar nog inte röra vid personer, skriver anmälaren och berättar att hon blivit ombedd av flera personer att göra en anmälan mot läkaren ”för hans nonchalans och slarviga undersökningar”.

”DET GÅR ÖVER”

Det var i augusti 2003 som kvinnan uppsökte vårdcentralen efter att under ett par veckor gått med smärtor i nacke, axel och rygg. Hennes ordinarie läkare hade semester, varför hon fick nöja sig med en läkarstuderande. Kvinnan fick diagnosen muskelinflammation och skickades hem med medicin, vilken verkade göra viss nytta – till en början.

Värken fortsatte dock och tilltog under hösten, varför hon åter sökte hjälp. Denna gång tog den ordinarie läkaren emot. Denne läkare, vilken nu anmälts, vidhöll dock den tidigare diagnosen om muskelinflammation utan att göra någon mer ingående undersökning, enligt kvinnan.

Till slut kunde hon inte lyfta armarna, fötterna domnade bort och hon började förlora känseln allt längre upp på kroppen. Den anmälde läkaren vägrade dock undersöka henne. I stället påstod han att kvinnan inbillade sig. Och när hon bad om att få en remiss till sjukhuset tyckte han inte att det var lönt. ”Det går över. Det är bara muskelinflammation”, fick hon höra gång efter gång.

”DU SIMULERAR”

Strax innan jul kunde hon knappt gå, utan fick stödja sig mot väggen. När läkaren då träffade kvinnan var han direkt ohövlig och påstod till och med att hon simulerade, skriver hon i anmälan. På juldagen orkade hon inte längre och tog själv kontakt med sjukhuset i Kalmar. Men även där nekades hon vård med orden ”har doktorn sagt att det är muskelinflammation så är det så, och då kan vi inte hjälpa dig mer”.

– Jag övervägde då att på något sätt ta mig till Kalmar och kasta mig på gatan för att få någon hjälp, berättar kvinnan.

I stället greppade hon ett sista halmstrå och ringde till Borgholm, vars personal verkade hysa betydligt större empati. Efter en grundlig undersökning konstaterades att hon hade ett diskbråck i halsen. Kvinnan skickades direkt till Kalmar, där hon röntgades, varpå det omgående beslutades om operation.

– Jag fick veta att om jag inte hade kommit dit som jag gjorde, hade jag blivit sittande i rullstol resten av livet, avslutar anmälaren och påpekar att man faktiskt har ett visst ansvar som läkare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons