Annons
Nyheter

Laila vill förhindra gasutvinning på Öland

Nyheter • Publicerad 7 februari 2014

Det regnar och på Alvaret är det blött när Laila Naraghi (S) från Oskarshamn besöker södra Öland för att se området som är hotat av provborrningar för framtida utvinning av skiffergas. För henne är det enkelt, naturtillgångar måste hanteras försiktigt och efter samråd med lokalbefolkningen.

– Våra naturtillgångar ska vi använda oss av om vi tycker att det är möjligt och det behövs. Men det måste ske försiktigt och först sedan alla berörda har fått säga sitt. Här på Öland är det enkelt. Varken ni ölänningar, kommunerna eller länsstyrelsen vill ju ha provborrningar. Och då ska det naturligtvis inte bli någon borrning, säger Laila Naraghi (S) från Oskarshamn.

Annons

Laila har skrivit en motion till Socialdemokraternas distriktskongress om just detta. Hon vill att staten gör om riktlinjerna som gäller idag, de som säger att ingen utom Bergsstaten kan säga nej till provborrning för eventuell gasutvinning.

– När man kan ta beslut som är så viktiga för den lokala miljön utan att lokalbefolkning och andra berörda kan säga sitt, då är det ett systemfel som måste åtgärdas. Det handlar helt enkelt om demokrati.

Rea på naturen

– Om vi väl beslutar oss för att ta tillvara den naturtillgång som skiffergas är ska vi åtminstone ta betalt för den.

Idag kan svenska staten enligt minerallagen göra anspråk på en halv promille av en fyndighet vilket är världens lägsta mineralavgift. Markägaren har rätt till 1,5 promille.

– Det är exceptionellt låga avgifter och kan inte på något sätt ersätta de kostnader som samhället får när man måste bygga infrastruktur och annat i samband med gasutvinning. Det är orimligt att vi fortsätter att rea ut våra naturtillgångar.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons