Annons
Nyheter

Ladan lagas efter sommaren

Nyheter • Publicerad 30 maj 2011

HULTERSTAD

Den trasiga ladan i Hulterstad kommer inte att lagas förrän efter sommaren.

Annons

– Planen är att den ska vara återställd innan Skördefesten, säger Ola Karlsson, jordbruksförvaltare på Växjö stift.

Ladan ägs av Växjö stift men arrenderas idag av en lantbrukare och används som maskinhall. Byggnaden ligger alldeles intill landsvägen i Hulterstad och skadades på morgonen den 2 februari, då en lastbilschaufför tappade kontrollen över sitt fordon i samband med halka.

TAGIT TID

Sedan dess har det stora hålet i laduväggen gapat tomt mot förbipasserande bilister och bybor.

– Man undrar ju varför det har tagit sådan tid, säger en bybo till Ölandsbladet.

Ola Karlsson förklarar detta med att det tagit tid att diskutera fram en bra lösning med alla inblandade.

– Det här är en gammal byggnad som ligger väldigt exponerat, du ser den direkt du kommer in i byn. Därför har det varit viktigt att ha samråd med kommunen och länsstyrelsen för att få med alla på tåget.

Men nu ska den återställas, med viss modifikation.

– Vi kommer att korta av byggnaden litegrann. Idag är det väldigt trångt att komma in på gårdsplanen och när vi ändå ska plocka ner gaveln så passar det bra. Samtidigt ska vi sätta dit en port i äldre stil på den norra gaveln, säger Ola Karlsson.

Att reparationen inte kommer igång förrän efter semestern har fler anledningar.

Annons

– Vi måste ha byggställningar ute på vägen och det vill vi helst undvika under semesterrusningen. Dessutom kör många lantbrukare sina maskiner under den tiden.

Dessutom måste en hel del tillstånd sökas. Bland annat eftersom taket är gjort av eternit, vilket innebär att det förekommer asbest.

– Vi kommer att ha folk med tillstånd som hanterar den biten och risken är obefintlig att det skulle sprida sig till de som befinner sig runt omkring, säger Ola Karlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons