Annons
Nyheter

Lack, läderklädsel och decibel

Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

BORGHOLM

Under lördagen var det bilutställning i Borgholm. Bilfantaster kom långväga för att visa upp sina älskade bilar och tävla mot varandra. Det tävlades i både utseende och ljud.

Annons

Det ena vrålåket efter det andra syntes på marknadsplatsen i Borgholm. På ena sidan trängdes pastellfärgade cabrioleter om uppmärksamheten och på den andra vibrerade mäktiga baslådor i bagageutrymmen.

 Det handlade inte bara om att visa upp snygga bilar. En tävling som drog mycket uppmärksamhet var ljudtävlingen, där det handlade om att uppnå högst volym med sin bilstereo.

TÄVLAR MED LJUDET

Team ljudbyggaren är ett gäng skåningar som åkt upp till Borgholm från Ängelholm med nio bilar. De är Sveriges största tävlingsteam inom bilstereo och vann år 2007 priset för årets team i SM.

 

En av de yngsta teammedlemmarna David Andersson som fortfarande går på gymnasiet har redan vunnit SM i ljud. Då handlade det om Sound quality.

 – I Sound quality ska du kunna höra precis alla instrument som om du är på en konsert, förklarar David.

 

I grenen som han tävlar i under lördagen, ESPL, gäller det helt enkelt att uppnå högst decibelnivå. Detta med en baslåda och slutsteg som kostar maximalt 10 000 kronor. Davids bror och teamkamrat Christian Nilsen förklarar att det är de små bilarna som får högst decibelnivå.

Därför är den lilla Subarun perfekt för ändamålet.

Annons

 – Vi har bara hållit på med den här bilen i fyra kvällar. Målat och fixat med ljud. Den här bilen är mest en kul grej.

 Bilen uppnår trots allt 132 decibel vilket grabbarna är ganska nöjda med.

 

Simon Nilsson är en annan medlem i team ljudbyggaren. Hans Peugeot 205 uppnår 136,2 decibel i tävlingen. Han berättar att Ljudbyggaren är en bilstereobutik i Ängelholm där teamet har en utgångspunkt och meckar med bilarna. Det är noga med detaljerna när det gäller ljudbygge i bilar.

 – Kablarna och allt ska vara snyggt och rent och följa ett visst tema, säger Simon Nilsson.

VINNER ALLT

En bil som fick mycket uppmärksamhet på utställningen var Magnus Franzéns Opel Tigra twintop-07. Med sin fantastiska lackering med transformers-tema och de specialbyggda dörrarna imponerade bilen. Man förstår snabbt att det ligger många timmars slit bakom den glänsande ytan.

 – Jag började jobba med den i augusti förra året. 1900 timmars arbete är lagt på den. Bara lackeringen tog 3 månader sammanlagt, säger Magnus Franzén.

 

Bilen har redan vunnit de 11 tävlingar den varit med i och nu hoppas Magnus på 12:e gången gillt. Även om han har viss hjälp av sponsorer så har han betalt det mesta själv. I bilen finns tre bildskärmar, inbyggd I-pod, dvd och tv.

Annons

 

– Jag har hållit på professionellt med utställningar i fem år. Men bilintresset har alltid funnits där. Tidigare var det mycket amerikanare som gällde, förklarar Magnus.

ANTON MALMBERG

anton.malmberg@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons