Annons
Nyheter

Kyrkans mark till domstol

Nyheter • Publicerad 28 december 2009

SÖDRA ÖLAND

Våren 2008 sålde södra Ölands kyrkliga samfällighet en bit mark till en privatperson. Men mannen har ännu inte betalat för marken.

Annons

Samfälligheten har anmält ärendet till Kronofogden, som lämnat över fallet till Kalmar tingsrätt.

Fastigheten ligger i anslutning till en av kyrkorna på södra Öland. Den såldes för 70 000 kronor, varav mannen betalade en handpenning på 7 000 kronor. Återstående 63 000 skulle han ha betalat vid tillträdet, men så skedde aldrig enligt södra Ölands kyrkliga samfällighet.

– Någon betalning utöver handpenningen har aldrig gjorts trots ett flertal muntliga och skriftliga anmodanden om detta, skriver en representant för samfälligheten.

Södra Ölands kyrkliga samfällighet har vid två tillfällen skrivit till mannen och bett honom betala. I samband med den första skrivelsen lovade han att göra det. Men när betalningen inte inkommit efter en andra skriftlig påminnelse såg samfälligheten som enda lösning att anmäla mannen till Kronofogden.

Enligt Kronofogden har ränta och andra omkostnader gjort att mannen nu är skyldig samfälligheten nära 66 000 kronor.

Mannen bestrider dock anmälan till Kronofogden. Han uppger att Södra Ölands kyrkliga samfällighet i sin tur är skyldig honom pengar efter att han utfört arbete på kyrkans fastighet.

Eftersom mannen bestrider anmälan kan inte Kronofogden gå vidare med fallet. På samfällighetens begäran har ärendet lämnats över till Kalmar tingsrätt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons