Annons
Nyheter

Kyrkan hjälpte brottsling

Nyheter • Publicerad 12 juli 2010

 

 

Annons

Norra Öland

19-åringen som i våras dömdes för misshandel fick av kyrkans kollekt hjälp med att betala det skadestånd han dömdes till.

– Här på norra Öland håller vi ihop, säger den omstridde prästen Dag Sandahl.

 

Under en skolavslutning på norra Öland samlades det in kollekt. De skulle gå till en ickevåldssatsning men det skulle även betala det skadestånd som den 19-årige nordölänningen blev skyldig att betala när han dömdes för misshandel. Dag Sandahl är präst i Nordölands församling och tycker det är rimligt.

– Om en person säger att alla ölänningar är dumma i huvudet är det klart att det blir en konflikt. Den dömde ölänningen förstod att konflikten hanterades på fel sätt och ångrar det, säger han.

– Vi vill inte lämna någon i sticket. Här på norra Öland stöttar vi varandra i vårt och torrt. Resultatet av kollekten visar också att de flesta i församlingen tyckte att det här var en bra idé, fortsätter han.

 

BETALADE SJÄLV

Det samlades in totalt 2 800 kronor där 1 000 kronor gick till det skadestånd som ölänningen ska betala. Men han skänkte vidare pengarna.

Annons

– Han kände att han kunde betala skadeståndet själv. Istället skänkte han pengarna till ickevåldssatsningen som vi har inlett här på norra Öland, säger Dag Sandahl.

Det var i vintras som det hettade till på ingelstorpsskolan utanför Kalmar. En 16-åring hävdade upprepade gånger att ölänningar är dumma i huvudet. Därefter fick han en smäll på käften av 19-åringen från Öland.

Det hela slutade i domstol där 19-åringen dömdes till vilkorlig dom för misshandel. Han blev även skyldig att betala 50 dagsböter och ett skadestånd på 1 000 kronor till 16-åringen.

Men ska verkligen kyrkan hjälpa brottslingar?

– Jag ser inga problem med det. Kyrkan finns till för att hjälpa och stötta människor, oavsett vad de har gjort eller råkat ut för. Jesus var faktiskt också en brottsling, säger Dag Sandahl.

Jan-Olof Johansson är domprost i Växjö och han ville inte kommentera händelsen.

Alexander Jensen

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons