Annons
Nyheter

Kvinna fälld efter år av brev-terror

Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

ÖLAND

Efter år av brevterror mot grannar och myndighetspersoner har en kvinna tidigare bosatt på Öland fällts för grovt förtal, hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman.– Kvinnan har en allvarlig psykisk störning, konstaterar Kalmar Tingsrätt.

Annons

Under den flera år långa vistelsen i Köpingsvik på Öland bombarderade kvinnan omgivningen med anonyma brev. Brevens innehåll chockade många, där fanns hätska och ondskefulla utfall mot judar, kungahusen i England och Sverige, myndighetspersoner av olika dignitet samt andra personer: butiksbiträden, brevbärare, journalister.

Även efter kvinnans flytt från Öland har boende i Borgholm och Köpingsvik drabbats av hennes brevskrivande.

hotade åklagare

Rättsprocessen mot den psykiskt sjuka kvinnan har varit utdragen med flera inställda rättegångar. I åtalet hänvisades till brev skrivna 1999 och förutom en kort tid i häkte 2001 har kvinnans brottslighet pågått fram till den 4 februari i år då hon återigen häktades.

Åtalsdelen grovt förtal gällde främst brev ställda till tjänstemän inom socialförvaltningen i Vimmerby medan delen hot mot tjänsteman avsåg hot riktade mot åklagare Carina Maxson i Kalmar, vars hals kvinnan önskade avskuren.

– Hon (Carina Maxson ) upplevde hotet som drastiskt och därför obehagligt, sägs det i domen där rätten finner att kvinnan genom sitt hot ”förgripit sig i Carina Maxsons tjänsteutövning”.

hos landshövdingen

För Ölandsbladet berättas om ett tillfälle då kvinnan tog sig in hos länets högst uppsatte tjänsteman, dåvarande landshövdingen Anita Bråkenhielm, bosatt i trakterna av Köpingsvik.

– Det var en sommar för flera år sedan och antagligen stod väl dörrarna på vid gavel hos landshövdingen som plötsligt hittade den här kvinnan i sitt kök. Hon ville låna en brödkniv och hade kniven i näven!

Dåvarande landshövdingen lär ha funnit sig snabbt och tagit kontroll över situationen.

Annons

– Ja, landshövdingen tog väl helt enkelt tag i henne och visade var dörren fanns.

Händelsen ledde aldrig till åtal.

hets

I åtalsdelen gällande ”hets mot folkgrupp” bestod bevisen av mängder av brev, alla fyllda jude-hat. Ett exempel:

”De är svin i Israel som kommer hit och lägger sig i oss med så brutala metoder som mord och förföljelser. De är enbart en samling degos som inbillar sig stå mycket högre i rang än oss på grund av judisk börd”.

Inför rätten förklarade kvinnan att judar förföljer henne och hennes son, den sistnämnde omhändertagen av de sociala myndigheterna och familjehemsplacerad.

Kalmar Tingsrätt slår fast att kvinnan uttryckt missaktning för folkgrupp.

– Hon skall därför dömas för hets mot folkgrupp.

vård

I det rättspsykiatriska utlåtandet sägs att kvinnan begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att denna störning fortfarande finns kvar. Därmed har hon behov av rättspsykiatrisk vård.

Annons

– NN skall alltså överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Dessutom skall beslut om särskild utskrivsprövning meddelas, skriver rätten.

På åklagarens begäran ska kvinnan vara häktad tills domen vinner laga kraft, på fri fot finns risk för fortsatt brottslig verksamhet.

Under åren i Köpingsvik var kvinnan placerad i ett familjehemsboende.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons