Nyheter

Kronanhögtid i Hulterstad

Nyheter • Publicerad 11 september 2006

Regalskeppet Kronan gick under för 330 år sedan, 1676.I söndags uppmärksammades det med en minneshögtid vid Kronangravarna på Hulterstads kyrkogård.

Där vilar resterna efter många svenska sjömän som mötte sitt öde när regalskeppet Kronan, eller Stora Cronan som det egentligen hette, gick under strax utanför Ölands östra kust, i höjd med Hulterstad.

Efter gudstjänsten marscherade man ut till Kronangravarna där komminister Torgny Jansson Greek höll en betraktelse där han talade om både det som hände 1676 och det som händer i dag i Libanon.

– Vi ber om fred och försoning mellan alla länder och alla folk, var Jansson Greeks budskap.

Gunnar Bengtsson, förbundsordförande i föreningen Flottans Män, höll ett kort högtidstal där han poängterade att i och med Kronans undergång fick många ölänningar lida då danskarna invaderade ön.

Därefter blev det högtidligt värre med bland annat krigsmannabönen ”Gud bevare Konungen och fäderneslandet” samt nedläggning av krans från Flottans Män på Kronangravarna. Därefter sjöng alla nationalsången gemensamt.

– Vi har drygt 4 000 medlemmar fördelade på 27 lokalföreningar, berättar Gunnar Bengtsson om föreningen Flottans Män.

Flera av medlemmarna fanns på plats i Hulterstad för att hedra offren. Vart tredje år uppmärksammas en Kronanhögtid med medverkan av Flottans Män i Hulterstad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.