Annons
Nyheter

Kroken rosas, Borgholm risas

Nyheter • Publicerad 3 mars 2008

BYXELKROK/BORGHOLM

”Är det pengar och båtens storlek som ska bestämma var man förtöjer, eller är det någon på land som ska ta ansvar?” Det undrar tidningen Segling i sitt senaste nummer, där gästhamnen i Borgholm får ett dåligt betyg.

Annons

I artikeln kan man läsa att en sommardag i juli ser det inte ut att vara trångt i hamnen, men väl inne blir det omvänt. Där upptäcker man att det ligger en handfull stora motorbåtar, långsides, vilket skulle ge plats för ett 20-tal stävförtöjda båtar. På hamnkontoret förhör sig tidningen om vad som gäller och får svaret: ”Inte vet jag, jag är bara anställd. Dom vill ju ligga så här”. När man sedan undrar över antalet platser och hur han ska kunna skapa natthamn för så många som möjligt, återkommer hamnvärden till att han bara tar upp betalning och inte kan påverka hur båtarna ligger.

”MAN MÅSTE KUNNA SIN SAK”

Segling noterar vidare i artikeln att det är en helt annan inställning och regler som råder i Byxelkrok: ”Där kommer hamnvärden på en cykel, blåser i visselpipan och anvisar plats. Om språkkunskaperna inte räcker gäller teckenspråk.” Och hamnvärden Kenneth Niklasson säger så här till tidningen: ”Här vill vi ta emot så många båtar som möjligt. Jag vet ju precis hur många jag kan få in och var de ska ligga. Men man måste kunna sin sak, det duger inte att jag står och viftar utan att veta var jag kan anvisa plats.”

Och så här lyder tindingens recept på att få bukt med ”djungelns” lag i hamnarna: ”Att låta enskilda båtägare få avgöra hur de ska ligga kan aldrig vara en lösning. Återinför istället hamnkaptenen, och ge honom eller henne befogenhet att lösa problem och ta hand om gästerna i sin hamn.”

ROLF NILSSON

Fotnot:Gästhamnen i Borgholm ägs av Strand och drivs av en arrendator.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons