Annons
Nyheter

Krögare rasar mot kommunen

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

BORGHOLM

”Ni vill med ”vackra hemsidor” och ”käcka möten” ge människor hopp om att det finns visioner om en framtid med blomstrande företagssamhet hos den lilla företagaren – den gick vi helt på när vi hittade vårt drömställe här i Borgholm.” Så lyder inledningen till ett mejl(se pdf-fil här intill), adresserat till kommunalrådet och kommunchefen, från Febe Degerman som tillsammans med sambon Martin Persson planerat att starta en krog i sin fastighet på Storgatan i Borgholm.

Annons

Redan förra året hade de planer på en restaurang, men kravet på en invändig handikappramp gjorde att de avstod. I våras beslöt de att återuppta planerna och efter att ha konsulterat en arkitekt som ritade en utvändig ramp som också fick ett positivt besked i kommunstyrelsens arbetsutskott. Den 12 maj lämnade de in bygglovshandlingar, men ärendet hann inte tas upp på nämndens sammanträde den 21 maj.

– Den 22:e ringer Martin upp er för att få ett muntligt besked, för så är brukligt. Döm om vår förvåning när sanningens minut säger oss att ärendet inte varit uppe på dagordningen. Återigen lyckas ni med att förhala vårt ärende så vi är inne i sommarsäsongen, skriver Febe Degerman.

SADE SITT HJÄRTAS MENING

I tisdags fick hon information om att ärendet tidigast kan tas upp den 4 juni.

– Jag ska villigt erkänna att jag sa mitt hjärtas mening, kanske inte på helt rumsrent språk.

– I november 2008 har vi ägt vårt smultronställe i två år. Tyvärr är kontentan av er ovillighet att skynda på ärenden som kunde ha blivit så fantastiskt bra för Borgholm som stad och för vår familj, att vi står inför ett plötsligt val. Att sälja och flytta innan krisen är ett faktum.

Men på Borgholms kommun håller man inte med, i en kommentar (se pdf-fil här intill)säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och kommunchef Lars Frick att man från kommunens sida verkligen sett fram mot fler efterlängtade restauranger längs Storgatan och att man gjort allt man kunnat för att ärendet skulle handläggas skyndsamt inför sommaren.

– Vår förhoppning var att erforderliga ansökningshandlingar skulle kunna ha kommit tidigare i år och inte som nu med stor tidsnöd. Och vi beklagar det hårda ordval som ni känner er föranledda att använda i såväl telefon som i den inkomna skrivelsen, säger Lisbeth Lennartsson och Lars Frick.

HAR HANTERATS SKYNDSAMT

De förklarar också att ett sådant här ärende har med lagstadgad verksamhet att göra och beklagar samtidigt att det efter den 4 juni går ytterligare två veckor innan en ombyggnation kan göras.

Annons

– Men ett gott företagsklimat bygger på ett gemensamt ansvarstagande från såväl företagare som kommunen.

– Vår bedömning, efter att noga gått igenom ärendet, är att kommunen hanterat det så skyndsamt som möjligt. Vi hoppas den föreslagna lösningen möjliggör att er restaurang kan byggas snarast.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons