Annons
Nyheter

Kritik mot vårdnadsbidraget: ”Valfrihet för vilka?”

Nyheter • Publicerad 29 januari 2008

BORGHOLM

Ofinansierat och omdebatterat – vårdnadsbidraget ser ut att bli verklighet även i Borgholm, trots invändningar från flera politiska läger.

Annons

– Valfrihet för vilka? frågade sig socialdemokraten Ilko Corcovik i fullmäktigedebatten om kd-förslaget.

Vårdnadsbidraget lanserades en gång i tiden av centern och har i valfrihetens namn dammats av genom kristdemokraternas förslag och går nu som en ofinansierad löpeld genom landets kommuner, så ock i Borgholm. För 3 000 obeskattade kronor i månaden har partiet följande vision:

– Med ett kommunalt vårdnadsbidrag får de föräldrar som så önskar möjligheten att gå ner i arbetstid eller stanna hemma lite längre med sina småbarn efter det att föräldrarförsäkringen löpt ut, skriver kristdemokraterna i en centralt författad mass-motion, som inte välkomnades med öppna armar av  det röd/gröna blocket under måndagskvällens fullmäktigesammanträde i Borgholm.

VALFRIHET?

Tvärtom avfyrade flera ledamöter en massiv salva mot kristdemokraterna, eller som vänsterns  Pierre Sternegård uttryckte saken: ”kådisarna”. Först ut i raden av kritiska röster var socialdemokraternas Pia Holgersson.

– Enbart valfrihet för de som har råd, förklarade hon.

– Kvinnofälla, ansåg Pierre Sternegård och varnade för skattehöjning.

– Sympatiskt att det (förslaget) lyfter problemet med att vi har för lite tid med våra barn, men det här är inte lösningen, resonerade miljöpartiets Maria Lindmark.

– Bara vissa har råd att stanna hemma, anmärkte Kerstin Bjellert (v) och socialdemokraternas Ilco Corcovic var inne på samma linje:

– Valfrihet för vilka? Och för hur många? Hur ska vi finansiera det här, vi har snart inget mer att sälja. Ökar detta möjligheterna för småskolorna att överleva? Jag är tveksam.

Annons

SMÅSKOLORNA

Även från det borgerliga lägret hördes tveksamma tongångar.

– Inte den ultimata lösningen, jag hade önskat att det handlat om mer pengar, meddelade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, ändock positiv till vårdnadsbidraget.

Det förra kommunalrådet Lillebill Grähs förklarade frankt att hon varken skulle rösta ja eller nej till förslaget.

– Vårdnadsbidraget är ett nationellt beslut som inte är finansierat, det ska vi göra i respektive kommun. Vi står inför ett våldsamt sparpaket inom utbildningens och barnomsorgens budget och vårdnadsbidraget är en ytterligare belastning på denna budget. Det är bra med valfrihet, det är en bra sak i sig men jag prioriterar hellre skolorna på östra sidan. Jag kommer inte att rösta för eller emot  – inte av ideologiska skäl utan av omtanke om våra små skolor.

EN MILJON

Utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim (c) gav motionen sitt stöd – med anmärkning.

– Hur många som kommer att använda vårdnadsbidraget är svårt att sia om, men blir det ett 25-tal handlar det om knappt en miljon kronor per år för kommunen. En miljon är inga stora pengar i den totala barnomsorgen, men jag måste ändå peka på finansieringsfrågan som budgetberedningen och fullmäktige måste ta sitt fulla ansvar för, betonade Sven-Göthe Lidheim med tillägget att vårdnadsbidraget även kräver administrativa resurser.

Tummen upp, utan reservationer, kom från kristdemokraterna, ölandspartiet och moderaterna och debattens mest generösa uttalande stod kd-Åke Nilsson för:

–  Vi ska inte prata ekonomi när det gäller barnen!

Annons

Efter cirka 40 minuter av debatt voterade församlingen om saken där vårdnadsbidragarna vann med 28 röster mot 15. Fyra ledamöter avstod från att rösta.

UTREDNING

Men även om debatten handlade om vårdnadsbidragets vara eller icke vara var församlingens oeniga ja endast ett klartecken till kommunstyrelsen att ”utreda och klarlägga de administrativa regler som krävs samt fatta beslut som behövs för att kunna införa ett kommunalt vårdnadsbidrag, med sikte på start den 1 juni 2008”. Rent teoretiskt kan kommunstyrelsen, efter utredning, säga nej till kommunalt vårdnadsbidrag.

– Det är för jäkla dåligt att skriva så oklart, men kommunstyrelsen vågar aldrig gå emot fullmäktige så det blir vårdnadsbidrag, kommenterade en ledamot efteråt.

MICHAEL STÅHL

Läs även:Vill göra om stadshus till krog

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons