Annons
Nyheter

Kritik mot fartyg som trotsar stormar

Nyheter • Publicerad 6 november 2006

Två döda besättningsmän.Oljehot mot Öland.Nu riktar sjöfolk kritik mot de rederier och fartyg som trotsar stormar och hård sjö.– Det hade varnats hela dagen och var ett jäkla väder, ändå söker man inte lä. De har ingen respekt för sjön.

Sjöfolk Ölandsbladet pratat med ifrågasätter omständigheterna runt containerfartyget Finnbirchs förlisning.

Annons

– Det var ett jäkla väder med väldiga brottsjöar. Nordliga stormvindar är sämsta tänkbara scenario, det rullar på hela vägen från Ålands hav, säger en av de sjöveteraner Ölandsbladet talat med.

– De (Finnbirch) måste ha haft det väldigt tufft ända från Upplandskusten, ändå och trots stormvarningar går de vidare.

Ett 155 långt containerfartyg, med risk för förskjutning i lasten, ska välja säkerheten först, anser han.

– Men de är väl pressade, tider och scheman ska följas. Det bästa hade naturligtvis varit att söka lä och vänta ut ovädret. Det är väldiga krafter i rörelse och det verkar man inte ta hänsyn till.

en avled

Larmet från MS Finnbirch kom till sjöräddningscentralen vid 16-tiden. Fartygets position var då cirka två landmil utanför Föra/Kårehamn för att sedan driva söderut.

Sjöräddningen hade tidigt flera helikoptrar på plats, men på grund av det hårda vädret var vinchning från fartyget omöjlig av säkerhetsskäl.

När Finnbirch efter flera timmar med kraftig slagsida sjönk vid 20-tiden sattes ytbärgare in och runt midnatt hade tretton av den 14 man stora besättningen räddats och förts till länssjukhuset i Kalmar.

En av dem avled under natten till följd av nedkylning

– Ingen av de övriga tolv sjömännen är allvarligt skadad. Förmodligen kommer flera av dem att kunna skrivas ut från sjukhuset under dagen, meddelade länssjukhuset på torsdagen.

Annons

utredas

Helikopterspaningen efter den sista besättningsmannen avbröts cirka tio timmar efter förlisningen, då hoppet om att finna honom i liv bedömdes vara ute. Fartygets besättning bestod av fyra svenskar och tio filippiner. Den ännu saknade besättningsmannen är svensk medan den 52-åring som avled på lasarettet i Kalmar är från Filippinerna.

Fartyget Finnbirch är ett så kallat rorofartyg och var på väg mellan Helsingfors och Århus. Dess last bestod av containrar och trailers.

Fartygskatastrofen utan Öland kommer att utredas av Statens Haverikommission.

Under onsdagen var vädersituationen mycket besvärlig med stormvindar, fyra meter höga vågor och snöbyar. På grund av säkerhetsskäl deltog inte flytenheter från sjöräddningens stationer i Visby och Böda i räddningsarbetet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons