Annons
Nyheter

Kräksjuka slog ut skola

Nyheter • Publicerad 13 mars 2006

Kräkande lärare och elever.Otäcka scéner utspelade sig på Färjestadens skola i fredags. Fram emot eftermiddagen fanns ett 80-tal barn och ett antal lärare på sjuklistan.

Sjuka kräktes rakt ut.

Annons

På Färjestadens skola har man sällan eller aldrig varit med om något liknande.

– Väldigt smittsamt, konstaterar Magnus Sjöstedt, biträdande rektor vid Färjestadens skola.

På morgonen saknades ett 60-tal elever i bänkarna. Under dagen fick sedan ytterligare ett 20-tal elever gå hem, samtidigt som också personal insjuknade.

Sjukdomsbilden var densamma.

– Lite ont i magen, inte så mycket förvarning egentligen och så plötsligt illamående, beskriver Magnus Sjöstedt.

Under fredagen tog skolledningen genom skolsköterskan kontakt med infektionskliniken i Kalmar.

Från infektionskliniken drog man slutsatsen att det handlade om vinterkräksjukan.

– Man kan väl säga att det var tur att det hände på fredagen och var helg efter. Det var nog bra att eleverna fick vara ifrån varandra ett tag, säger Magnus Sjöstedt.

Efter att ha varit i kontakt med infektionskliniken gick skolledningen snabbt ut med information till all skolpersonal för att försöka begränsa smittspridningen.

– Det är viktigt med information i sådana här situationer, säger biträdande rektorn.

Annons

Informationen handlade bland annat om handhygienen. Tvätta händerna ofta och noga var en viktig punkt som infektionskliniken tipsade om.

De allra flesta insjuknade fick genomlida ett liknande sjukdomsscénario. Efter att ha drabbats av kräkningar följde hög feber och matthet. Men bara ett dygn senare var de allra flesta i det närmaste symtomfria. Om än något bleka om nosen.

På måndagen var nästan alla elever och lärare tillbaka på skolan igen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons