Annons
Nyheter

Korskopplingar fara för vattennätet

Nyheter • Publicerad 20 maj 2011

BORGHOLM

Vattenabonnenterna i Borgholm lever farligt.

Annons

Över hälften av de vattensystem som granskats i den pågående inventeringen av korskopplingar på lantbruk bedöms som riskabla.

– Vi har ett jättetufft arbete framför oss, konstaterar VA-chef Jörgen Ljungholm.

Som Ölandsbladet kunde berätta för en tid sedan har Borgholm Energi släppt en rapport om ”Det dricksvattenburna sjukdomsutbrottet sommaren 2010 i Borgholms kommun”.

I utbrottet insjuknade cirka 200 personer med kräkningar, diarré, feber, buksmärtor och muskelvärk. Orsaken till utbrottet var att starkt förorenat vatten från en privat brunn vid ett lantbruk kommit ut i det kommunala vattenledningsnätet, detta i sin tur på grund av en trasig backventil i en korskoppling (ihopkoppling mellan enskilt och kommunalt vatten) vid lantbruket.

OSÄKRA

Nu kommer även en första statusrapport från den pågående inventeringen av korskopplingar på lantbruk.

Och resultatet förfärar.

– För mig som VA-chef känns det besvärligt att se att det finns sådana risker. Vi måste så fort möjligt eliminera dessa riskabla kopplingar, säger Jörgen Ljungholm på Borgholm Energi.

Målet är att inventera 190 lantbruk. Under vintern granskades 65. Av dessa 65 anses över hälften, 61 procent, ha osäkra vattensystem som kan innebära hälsorisker för vattenabonnenterna.

JÄTTETUFFT

Annons

Flera lantbruk hade vid inventeringen eget och kommunalt vatten korskopplat, i något fall kände fastighetsägaren inte till om fanns korskoppling eller ej.

– Vi var tvungna att välja en målgrupp och då satsade vi på lantbruk med prioritering på lantbruk i de områden där det varit problem.

– Som inventeringen berättar, och som VVS-företagen i kommunen gett signaler om, är det väldigt många fastigheter i kommunen som har stora brister i sina vatteninstallationer där det finns risker på det ena eller andra sättet, konstaterar Jörgen Ljungholm och hänvisar till det åtgärdsprogram som är på gång: skärpta föreskrifter, information och eliminering.

– Målgruppen kommer att få brev i dagarna där vi, Borgholm Energi, berättar att arbetet fortsätter och intensifieras och att vi i samråd vill hitta lösningar som kan eliminera eventuella risker. Vi har ett jättetufft arbete framför där vårt jobb och ansvar är skydda abonnenterna från andra abonnenter, klargör han.

MILJÖBROTT

Samtidigt granskas det dricksvattenburna sjukdomsutbrottet förra sommaren av miljöåklagarkammaren i Växjö, detta efter polisanmälan från en drabbad privatperson gällande ”vållande till sjukdom på grund av orent vatten”.

Ärendet finns nu hos polisen i Kalmar.

– Åklagaren rubricerar händelsen som miljöbrott. Det är fråga om ett utsläpp som medfört eller kunnat medföra skadlig förorening, säger Mats Ström, teamchef för polisens Eko-avdelning i Kalmar.

I nuläget finns ingen utpekad misstänkt i ärendet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons