Annons
Nyheter

Köpstaden måste bygga ut

Nyheter • Publicerad 8 juni 2008

Det brinner i knutarna för Ölands Köpstad. Man måste snabbt igång med en 3 200 kvadratmeter stor utbyggnad på norrsidan – annars ”riskerar vi att bli omsprungna av IKEA-Giraffenområdet”, hävdar projektledaren, Conrad Grut, i ett brev till Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadsförvaltning.

Alldeles nyligen var Ölands Köpstad i Färjestaden förknippad med ”det stora tältbråket” – man motsatte sig bestämt att en så kallad outlet-butik slagit upp sitt tält på mark som köpcentret hävdar är deras arrende. Nog så allvarligt kanske, men man har värre problem framför sig.

Annons

Den sedan länge planerade utbyggnaden på norrsidan av centret på 3 200 kvadratmeter, har ännu inte blivit av. Möjligen beror förseningen på vissa kommunikationsmissar mellan Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadsförvaltning och representanter för Köpstaden. Åtminstone får man lätt den uppfattningen när man studerar korrespondensen mellan parterna.

Men det brådskar uppenbarligen. I ett e-brev ställt till stadsarkitekten, Marie Christine Svensson, hävdar projektledaren för Ölands Köpstad, Conrad Grut, inte bara att det brinner i knutarna utan även att vissa hyresgäster på köpcentret funderar på att flytta om inget händer:

”För Köpstaden är detta kritiskt då vi nu riskerar att bli omsprungna av IKEA-Giraffen-området. VI har idag ultimatum från hyresgäster som kommer att lämna Köpstaden om vi inte få till planen som vi önskar.”

Problemet med utbyggnaden är annars på pappret av mindre besvärligt slag. Byggrätt finns sedan länge. Vad som behövs är enbart en smärre justering. Men i formalia-kvarnen har uppenbarligen något gått snett.

Planen, med rättningar och allt skulle varit klar redan i januari, men som Conrad Grut uttrycker det i sitt brev: ”sen vet jag inte vad som hände”.

Ytterligare en konsult, Jonas Persson, som är inblandad i byggplanerna, lägger till viss del skulden på en arkitektfirma i närområdet som skulle sköta det hela:”...han fick för flera månader sedan i uppdrag att driva (planarbetet, red.) vidare...dessvärre förstod jag att inget nämnvärt gjorts utan att ärendet står helt stilla.”

I kommunborgen i Mörbylånga sitter folket på miljö- och byggnadsförvaltningen, däribland stadsarkitekten, och väntar. Något som framgår av ett e-brev från stadsarkitekt till ovan nämnde konsult:”...vi avvaktar en kontakt från beställaren...det vi vill ha är en ändring av planen.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons