Annons
Nyheter

Köp en betala för två

Nyheter • Publicerad 31 maj 2010

ÖLAND

Att sälja samma sak två gånger till samma kund låter som en lönsam affär. Det är ungefär vad som är på gång i turistvärlden där Vöab nu försöker kränga den omtalade web-portalen till Regionförbundet för tio miljoner.

Annons

Turistnäringen tangerar av en egendomlig anledning ofta räjonger som författare likt John le Carré eller för den delen Honoré Balzac redan mutat in. Den sistnämndes Une tenebreuse affair – ungefär En dyster/ogenomtränglig affär – ligger hyfsat nära de snurriga turerna inom vår lokal turistsfär.

Och den affär som nu är på gång borde få ett och annat ögonbyn att åtminstone krökas lite grand.

Scenariot ser ut på följande sätt:

När Ölands Turist AB (Ötab) fortfarande var i Ölands Kommunalförbunds ägo kom vd:n Gustav Öholm plötsligt till insikt om att internet var en faktor att räkna med på allvar. Folk struntade i att boka sina sommarstugor via Ötab. Man valde att välja stuga via nätet – och Ötab förlorade mängder med bokningspengar.

ÅTTA MILJONER

Lösningen på detta allvarliga problem – Ötab stod bokstavligen på knäna, blev att införskaffa en så kallad ”web-portal” som enligt Öholm och kompani, var en fantastisk innovation där man med ett antal musklick kunde köpa hela sommarpaket med stuga , upplevelser och allt.

Ölands Kommunalförbund, det vill säga idoga, öländska skattebetalare, kom så småningom att investera åtta miljoner i projektet.

När Ötab såldes till Vision Öland AB (Vöab), det vill säga det privata näringslivet följde web-portalen givetvis med i bolaget.

20 MILJONER

Men för några månader sedan började någon, oklart vem, röra om i dammen. Plötsligt gjorde Regionförbundet en utredning om det viktiga med turistsatsningar ur ett regionalt perspektiv. (Att man redan hade startat ett projekt – VINST, ett EU-projekt som har med internationell marknadsföring att göra – var ett parallellt spår). Nu skulle man utvidga Glasriket - Kalmar - Öland till hela regionen.

Annons

I det sammanhanget kom den av Öands Kommunalförbund inköpta portalen in som en väsentlig detalj. Moderbolaget Vöab började förhandla med Regionförbundet om att kränga web-portalen till Regionförbundet för det facila priset av tio miljoner konor. Ett reapris tycker säkert folket bakom Vöab eftersom man värderat portalen till 20 miljoner....

De öländska kommunerna är som bekant medlemmar i Regionförbundet. Nu får man således chansen att vara med och betala för denna datatjänst, eller web-portal, en gång till.

ÖPPNA EGET

– Det pågår förhandlingar, eller diskussioner medger Eddie Forsman (M), vice ordförande i Regionförbundets styrelse.

– Men vi kan inte ge tio miljoner. Det är för mycket pengar.

• Ni, eller åtminstone Öland, ska väl inte ge en endaste krona. Det är ju Öland som betalat hela kalaset en gång förut.

– Jo, vi har lagt in mycket pengar. Men det är bra om Regionförbundet äger portalen.

Och det brådskar enligt Eddie Forsman. Starka turistkommuner som Västervik, Vimmerby och Oskarshamn har tidigare visat svalt intresse för Öholm och Ötab. De funderar på att ”öppna eget”. Och i så fall skulle den regionala turistsatsningen inte bli så regional.

– Nej det här måste bli klart innan sommaren, annars blir det ingen sammanhållen satsning, säger också Eddie Forsman.

EDMARK

Annons

Även Reginförbundets högste tjänsteman, regiondirektör Håkan Brynielsson, medger att diskussioner om ett övertagande av web-portalen är på gång.

– Jo, det är tal om ett ändrat huvudmannaskap, uttrycker han det.

– Och diskussioner pågår.

En pikant detalj i sammanhanget är att Rolf Edmark, som nu är utsatt för en brottsundersökning med bäring på turistnäringen – den omtalade fakturan till Bryggans Vänner blev attesterad av Gustav Öholm – har varit inblandad i diskussionerna.

– Edmark har varit med vid något möte. Men det är han inte längre, säger Håkan Brynielsson som hoppas att Regionförbundet ”kan bygga vidare” på web-portalen.

– Vi måste utveckla besöksnäringen. Och det här är ett led i den satsningen.

Kommer Öland att vilja betala en gång till? Kommer Vimmerby att starta eget? Kommer Edmark att klara sig? Kommer sommaren att regna bort?

Såpan fortsätter...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons