Annons
Nyheter

Kooperativ vindkraft med energi till ”självkostnadspris”

Nyheter • Publicerad 6 februari 2006

DEGERHAMN

Drömmer du om att äga ett vindkraftverk? Nu kan det bli verklighet när Kalmar Energi erbjuder de som så önskar att gå med i en kooperativ vindkraftsförening, den första i länet.

Annons

Under den närmaste veckan skickas ett erbjudande ut till samtliga hushåll och företag i Mörbylånga kommun att teckna andelar i den ekonomiska föreningen Kalmarsund Vind.

Sedan tio år snurrar tre vindkraftverk på norra piren i Degerhamn. Årligen produceras 1,6 MWh el, vilket motsvarar förbrukningen av 80 eluppvärmda villor. I början av juli skall ett fjärde vindkraftverk, med en kapacitet på drygt 2 MWh (motsvarande 100 villor), stå färdigt.

ÖLAND OPTIMALT FÖR VINDKRAFT

– Öland är ju ett vindkraftsområde, förutsättningarna är närmast optimala, och nu har vi fått kraftigt stigande elpriser, säger Kalmar Energis marknadschef Staffan Larsson.

Enligt Kalmar Energi är vindkraften en god affär som de nu vill dela med sig av till konsumenterna. Totalt bjuds 2 000 andelar ut, vilka vardera betingar ett pris på 5 000 kronor och ger rätt till 1 000 kW per år. Antalet andelar är maximerat till 50 per medlem, men man får inte äga fler andelar än den egna elförbrukningen. För den som har en eluppvärmd villa kan det innebära upp till 20 andelar (totalt 100 000 kronor).

Onekligen mycket pengar, men Kalmar Energis Staffan Larsson och Josefine Ohlsson är övertygade om att det kommer att löna sig för dem som hoppar på erbjudandet. Den kooperativa föreningens överskott kommer nämligen oavkortat komma medlemmarna till godo i form av lägre elpriser.

NÄSTAN HALVA PRISET PÅ ELEN

Det finns stora pengar att tjäna, påpekar Kalmar Energi. Dagens fasta elpris ligger på omkring 90 öre per kWh, inklusive elcertifikat och energiskatt. Med vindkraftsandelar kommer motsvarande elkostnad att stanna på lite drygt 52 öre, vilket ger en avkastning på 7,1 procent på investerat kapital. Avkastningen är dessutom skattefri eftersom utdelningen på andelarna endast innebär en återbäring i form av ett lägre elpris.

Ingen vet heller hur dyr elen kommer bli i framtiden. Som egen vindkraftsproducent blir man oberoende av elmarknadens priser. Dessutom bidrar man till en bättre miljö. Om de 2 000 MWh istället produceras med fossila bränslen skulle naturen årligen belastas med 1 400 ton koldioxid, 1,5 ton svavel- och kväveoxider samt 45 ton sot och aska.

SKALL LOCKA FLER KUNDER

Annons

Erbjudandet riktar sig i ett första skede till privatpersoner och näringsidkare i Mörbylånga kommun, men alla som har ett svenskt elabonnemang kan köpa en andel. Har man en annan leverantör än Kalmar Energi måste man dock byta dit när avtalet med den andra leverantören löper ut. Idén med hela erbjudandet är nämligen att Kalmar Energi skall få leverera kompletteringselen, det vill säga den del som inte täcks av andelarna.

Trots att utskicket inte ännu gått ut har en hel del hört av sig, enligt informatören Josefine Ohlsson, så det gäller att hålla sig framme för den som vill bli sin egen vindkraftsproducent.

– Det är först till kvarn som gäller och vi har redan en lista med intressenter för drygt 100 andelar.

Till våren väntas beslut tas om ytterligare två konsumentägda vindkraftverk, då i Borgholms kommun.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons