Annons
Nyheter

Kontrollerad eldning spred sig till växthus: ”Viktigt att man tänker sig för”

Räddningstjänsten går nu ut med en uppmaning: ska du elda – se till att hålla koll på elden och ha släckmaterial nära till hands.
Publicerad 25 mars 2023 • Uppdaterad 28 mars 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Under lördagsförmiddagen fick räddningstjänsten hjälpa till att släcka en gräsbrand i Egby, Borgholms kommun, som uppstod då en kontrollerad eldning plötsligt blev okontrollerad.

– De skulle ut och elda och tappade kontrollen när det plötsligt kom en vindpust. Elden tog sig vidare till en häck och började sedan sprida sig till ett växthus, säger Anders Palmgren, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Sydost.

Annons

Räddningstjänstens styrkor kunde snabbt åka ut och få branden under kontroll. Nu går de ut med en uppmaning som gäller hela Öland och resterande Kalmar län.

– Fjolårsgräset är väldigt torrt så se till att ha elden under kontroll och ha släckmaterial på plats så man kan ta hand om det om det inte går som man tänkt sig, säger Anders Palmgren.

Branden i Egby hade initialt ingen spridningsrisk till bostadshus eller liknande. Växthuset ska ha fått lätta smältskador men det finns inga rapporter om övriga skador eller personskador.

Här saknas innehåll

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons