Annons
Nyheter

Konstnärer redo att ta över Himmelsbergas konsthall

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

HIMMELSBERGA

I veckan höll Ölands Hembygdsförbund styrelsemöte. På dagordningen stod givetvis framtiden för Himmelsberga – Ölands Museum.

Annons

Under kvällen fick styrelsen också ta emot de namninsamlingar som samlats in under den senaste tiden.

– Vi överlämnade listor med över 500 namn, säger Harald Erici, som ingår i den intressegrupp som agerar för att konsthallens verksamhet ska fortsätta.

Det dök också upp ett konkret förslag under kvällen för att säkerställa konsthallens framtid:

– Intressegruppen erbjöd sig att ta över den konstnärliga verksamheten och det ställde vi oss positiva till. En arbetsgrupp ska hålla kontakten med intressegruppen, berättar Kjell Oscarsson, ordförande i Ölands Hembygdsförbunds styrelse.

– Det är en möjlig lösning, fortsätter Kjell.

BIDRAG

Han tycker det är positivt med det engagemang som visats, men säger också:

– Det är inte alltid så verklighetsförankrat om man ser till vår ekonomi.

Det är de senaste årens förluster på Himmelsberga som gör att styrelsen beslutat att inte driva konsthallen i egen regi.

Under träffen med intressegruppen, som representerades av fem aktiva kulturarbetare, diskuterades möjligheten att få bidrag både lokalt, regionalt och nationellt.

Annons

– Vi är nog tvungna att förlita oss på bidrag i framtiden, säger Kjell Oscarsson.

PRESSAD STYRELSE

Harald Erici kommenterar träffen med styrelsen så här:

– Styrelsen är pressad. Vi kom in som en frisk fläkt och det verkar som om de inte riktigt vet om de möjligheter som finns att söka bidrag. Men det är också en fråga om inställning till offentligt stöd.

– Alla vill Himmelsbergas bästa, men det saknas kunskap och intresse att driva konstverksamheten, konstaterar Harald Erici.

Namninsamlingen visar att det finns ett stort engagemang för Himmelsbergas framtid, men Harald Erici betonar att det finns jobb att göra.

_ Det är väldigt många som hejar på, men nu krävs det handling också. Det kommer att krävas insatser.

VERKSAMHETSCHEF

Under hösten kommer både intendenten och hembygdskonsulenten att lämna sina tjänster på Himmelsberga.

– Men vi kommer att söka efter en verksamhetschef på 80 procent. Vi hoppas att den tjänsten ska vara tillsatt vid årsskiftet, säger Kjell Oscarsson.

Utöver den nya verksamhetschefen finns det ytterligare två anställda på helårsbasis på Himmelsberga, en vaktmästare och en ”allt-i-allo”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons