Annons
Nyheter

Kommunen pyntade julpyntet

Nyheter • Publicerad 8 januari 2008

BORGHOLM

Enligt många fult. Dessutom dyrt. Trots svångremstider tog Borgholms kommun merparten av kostnaden när cityföreningen önskade annan färg på julbelysningen i träden efter Storgatan.

Annons

”Alla måste dra sitt strå till stacken.” ”Många bäckar små...” Hört det förut? I bistra budgettider följer budskapet från de styrande en given mall: alla måste spara, alla sitter i samma båt. Men i vissa frågor läcker båten. Som när Borgholms cityförening och stadsarkitekten Leo Eriksson gemensamt kom fram till att den fullt fungerande isblå julbelysningen i träden i norra parken vid infarten till Borgholms gamla stadskärna skulle bytas ut - mot en konsultframtagen obestämd vit-gul-grön-historia.

50 000 KRONOR

Merparten av notan, cirka 50 000 kronor, landade hos Borgholms kommun. 20 000 kronor för de två nya ljusslingorna och cirka 8 000 kronor för arbete.

– Två dagars arbete för att montera ner och flytta de två gamla slingorna till hamnen samt för att sätta upp de nya. Kostnaden är ungefär 8 000 kronor, berättar Kent Oscarsson på Borgholm Energi efter utfört arbete på beställning av Borgholms kommun.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson ser inget märkligt i att kommunen delar inköpskostnaden, enligt uppgift 40 000 kronor, med Borgholms cityförening.

– Kommunen måste samarbeta med cityföreningen för att stärka Borgholm som handelsstad och vi tog pengarna från det som kommer in från parkeringsövervakningen, där blev det pengar över.

Nöjd med resultatet?

– Jag tror att de fick fel belysning...

STERILT ISBLÅ?

Andra tyckare är mer raka på sak. Axplock från ”hört på stan”:

Annons

– Besynnerligt färgval, det blå var mycket snyggare.

– Fullständigt onödigt, vad blev bättre?.

– Fånigt, varför byta?

Centrumledare Fredrik Ehrensvärd har svaret.

– Den gamla belysningen uppfattades av många som steril och alltför isblå. Därför var det här ett gemensamt beslut med stadsarkitekten att byta det isblåa mot något mer gult istället, något som stämmer bättre med den övriga julbelysningen på Storgatan. Samtidigt kunde de isblåa slingorna flyttas ner till hamnen och Storgatans slut där vi länge önskat förstärkning av julbelysningen, säger Fredrik Ehrensvärd och beskriver nymodigheten som både vit, gul och grön.

Snyggt?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men de få reaktioner jag fått är ”varmare och finare” än det isblåa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons