Annons
Nyheter

Kommunen muddrar hamnen utan tillstånd

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

FÄRJESTADEN

Otillåten vattenverksamhet har genom Björn Sundebys utbyggnad i Kalmarsund blivit ett välkänt begrepp. Men han är inte ensam. Nu visar det sig att även kommunen felat.

Annons

Snedsteget gäller Färjestadens hamn, där det muddras utan tillstånd från länsstyrelsen. Ärendet aktualiserades efter att ett vrak hittats i norra delen av hamnen. Själva vraket, som knappast var någon marinarkeologisk sensation, väckte inget större intresse hos de sakkunniga. Däremot konstaterade myndighetens lagkunniga att allt inte stod rätt till eftersom tillstånd för vissa delar av muddringen saknades.

KOMMUNEN ANMÄLD

Länsstyrelsen har därför skickat in en anmälan till Åklagarkammaren i Växjö gällande otillåten vattenverksamhet i Färjestadens hamn genom muddring. I anmälan påpekas det att Tekniska förvaltningen har genomfört muddringen utan tillståndsprövning eller samråd med länsstyrelsen.

Ur miljösynpunkt är dock ingen skada skedd visar tagna vattenprover. Grumlingen har begränsats till hamnområdet genom att skyddsåtgärder vidtagits i form av en geotextil som satts upp i hamnmynningen, konstaterar länsstyrelsen efter genomfört tillsynsbesök.

ANMODAS SAMRÅDA

Fördjupningen i hamnen är nu i stort sett genomförd och länsstyrelsen finner ingen anledning att förhindra slutförandet i och med att det vid tillsynen befanns att innehållet i muddringsmassorna inte innehöll några förhöjda halter av metaller eller PAH (polycykliska aromatiska kolväten).

Mörbylånga kommun skall emellertid samråda med myndigheten innan fortsatt utbyggnad sker av bryggor, kajer, ramper, utfyllnader med mera och anmodas nu att söka tillstånd i efterhand.

Bättre sent än aldrig...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons