Annons
Nyheter

Kommunen JO-anmäls – igen

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2006

MÖRBYLÅNGA

I början av sommaren JO-anmäldes Mörbylånga kommun för sin hantering av ett bygglovsärende. En månad senare inkom en anmälan rörande en vårdnadstvist. Nu har kommunen anmälts för tredje gången på kort tid.

Annons

Denna gång är det en fastighetsägare i Röhälla som känner sig felaktigt behandlad. Mannen vill stoppa kommunens provpumpning efter vatten på en intilliggande fastighet i väntan på en vattendom. Trots upprepade försök har han dock inte lyckats få ut de handlingar som ligger till grund för provpumpningen.

– Vid tre tillfällen har jag tillskrivit Mörbylånga kommun och efterfrågat beslutsunderlag. Ingen av dessa skrivelser har besvarats, hävdar mannen, som nu tröttnat och vänt sig till Justitieombudsmannen, JO.

Av anmälan framgår att han varit i kontakt med såväl tekniske chefen Karl-Gustav Johnsson som det avgående kommunalrådet Saga Sigvardsson – dock helt utan resultat, om man får tro den klagande.

DÅLIG KOLL PÅ POSTEN

Saga minns att hon fått ett samtal från den missnöjde mannen, men påpekar att hon hänvisade honom till tekniska nämnden, som ju handlade ärendet. K-G Johnsson berättar att han träffat mannen och försökt förklara läget för honom, att provpumpning måste till föreen vattendom, en förklaring som den klagande dock inte köpte.

Kommunen är i behov av mer dricksvatten, därav provpumpningen, och man har fått klartecken från länsstyrelsen. Ärendet kompliceras emellertid av att grannfastigheten ägs av två personer, varav endast den ene givit sitt samtycke medan den andre försöker stoppa projektet.

– Men att han inte fått svar är nog lite av en efterhandskonstruktion, säger K-G.

Han medger dock samtidigt att de senaste skrivelserna tycks förblivit obesvarade.

– De inkom under semesterperioden och vi hade väl inte tillräcklig koll på inkommande post.

FÖRSÖKER BÄTTRA OSS

Annons

Att kommunen dragit på sig treJO-anmälningar under nästan lika många månader kan man nog inte bara skylla på semestrar. Saga Sigvardsson tror dock att det är en ren tillfällighet att det blivit så många på så kort tid.

– Men vi får naturligtvis försöka bli bättre på att bemöta våra kommuninnevånare, även om det inte alltid går att göra alla nöjda.

FOTNOT: Tekniska nämndens ordförande Ove Karlesand (m) har ej gått att nå för någon kommentar. Senast den 30 november skall dock nämnden förklara sig för JO.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons