Annons
Nyheter

”Kommunen bryter mot lagen”

Nyheter • Publicerad 17 mars 2008

ÖLAND

Sverigedemokraternas kamp mot Borgholms kommun fortsätter, striden gäller det stöd partiet förvägras.

Annons

– Jag anser att kommunen bryter mot kommunallagen, säger Thoralf Alfsson, Sverigedemokraternas talesman för Öland och Kalmar.

Noll i lokalt valprogram, renons på kandidater till fullmäktige – ändock fick Sveriedemokraterna 110 röster i 2006 år kommunval i Borgholm. Stödet från de 110 gav partiet en (1) plats i fullmäktige – och, enligt Sverigedemokraterna, rätt till partistöd från skattebetalarna, det vill säga från kommunen.

– Men stolen i fullmäktige är ju tom, påpekade kommunledningen i en variant av ”Kejsaren är naken” och sa blankt nej till Sverigedemokraternas ekonomiska krav, drygt 11 000 kronor stort.

Därmed är ärendet numera ett fall för länsrätten.

– Att stolen kommer att stå tom under hela mandatperioden är en följd av gällande vallag som inte tillåter att Sverigedemokraterna tillsätter en ledamot i efterhand. Detta är alltså således inget som Sverigedemokraterna kan belastas för, påpekar Thoralf Alfsson i en inlaga till länsrätten för att även underkänna vikten av den tomma stolen.

– Det handlar inte om en tom stol. Det handlar om att Borgholms kommun röstberättigade invånare har gett Sverigedemokraterna ett mandat i kommunfullmäktige vid kommunvalet 2006. Det innebär också att partiet är berättigat till partistöd, hävdar Alfsson i överklagandet av kommunens nej och hänvisar till skrivningar till kommunallagen.

FELCITERAD?

Kommunledningen anklagas för att medvetet felciterat ett fullmäktigebeslut för att ”anpassa äldre beslut till dagens kommunstyrelses uppfattningar” och vidare anses kommunens ekonomi klara en utbetalning till Sverigedemokraterna:

– Vår uppfattning är att det aktuella partistödet inte är någon större belastning för Borgholms kommuns ekonomi, utan det är viktigare att demokratin upprätthålls och att alla partier behandlas på ett så likvärdigt sätt som möjligt, argumenterar Thoralf Alfsson.

Kommunens inställning är, som antytts, nej.

Annons

– Jag ser det som svårt att betala lokalt partistöd till ett parti som inte är representerat i Borgholm – oavsett vilket parti det än är, har kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) förklarat. Centern får för övrigt 64 451 kronor i kommunalt partistöd under 2008.

Ö-FÖRENING

I överklagandet släpper Thoralf Alfsson även en politisk nyhet. Partiets representation på Öland består i dag av före detta Kajutan-krögaren Rolf Jönsson, han som önskade livet ur fullmäktigeledamöterna i Mörbylånga – inom snar framtid ska partiet få fler ansikten utåt.

– Partiet växer så det knakar. En kommunförening för Sverigedemokraterna på Öland kommer att bilds inom en snar framtid och kommer att vara gemensam för Borgholm och Mörbylånga kommun, skriver Thoralf Alfsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons