Annons
Nyheter

Kommunen betalade båt-räkning – ”Folk var upprörda”

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

BORGHOLM

Borgholms kommun agerade livräddare för räddningskryssaren Kåreholm när vanvården av museiföremålet gick för långt.– Folk var upprörda och på grund av kritiken bekostade kommunen flytten in i båtskjulet, bekräftar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Annons

När moderatpolitikern Eddie Forsman – låntagare av räddningskryssaren Kåreholm via företaget Solsidan Öland Runt – gav sin bild av turerna runt båten berättade han bland annat följande:

– Första året (2002) kom den inte inte in eftersom båtskjulet var uthyrt. Med facit i hand skulle vi ha tagit reda på det först, innan båten kom ner. Men nu står den inne sedan ett år tillbaka och det är vi, Solsidan Öland Runt, som hyr båtskjutet av Borgholm Energi.

kommunen betalade

Nya uppgifter visar att räddningsaktionen, flytten in under tak, inte tillkom på eget initiativ. Dessutom vägrade företaget att stå för flyttkostnaden.

I stället agerade kommunen i ett ärende där Solsidan Öland Runt hade och har hela ansvaret.

– Vid tidpunkten, hösten 2004, framfördes mycket kritik till kommunen om att ingen tog ansvar för båten. Utifrån den kritiken och eftersom Kåreholm är ett museiföremål beslutade kommunen att betala för inflytten, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Folk var upprörda, tillägger hon och anser att kommunen därmed gjorde sin plikt.

– Så här långt har vi gjort vad vi kunnat för båten som primärt inte är kommunens uppgift.

minns inte

Fakturorna skattebetalarna indirekt betalade slutade på 13 337 kronor, 8 650 kronor för hyra av kranbil med personal och 4 687 kronor för medhjälp och andra arbeten i samband med inflytten.

Annons

Den sistnämnda fakturan betalades långt i efterhand, medan räkningen för lyftkranen är daterad den 24 oktober 2004.

Eddie Forsman, invald i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger inte minnas hur resonemanget gick kring flytt-fakturan och kommer inte ihåg varför hans, och företagskompanjonen Seppo Ekelunds, ansvar plötsligt blev kommunens.

– Det blev så sagt på något sätt...

– Jag vet inte hur vi diskuterade det här, det var ett tag sedan och jag kommer inte ihåg detaljerna. Jag törs inte säga hur det var, men det var väl i samband med att vi började prata om museum i Kårehamn.

Minns du om du deltog i beslutet?

– Jag var inte med i beslutet, nej, nej.

valsade

Protokollet från sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott den 24 augusti 2004 tyder på motsatsen. I redogörelsen till beslutet – där kommunchefen Lars Frick får i uppdrag att ombesörja att Kåreholm kommer under tak – sägs inget om att Eddie Forsmanintedeltog i ärendets behandling eller beslut.

Däremot finns dessa rader:

”Enligt Eddie Forsman (m) måste båthuset återställas med spel och räls innan båten kan ställas in.”

Annons

Från ekonomikontoret rapporteras att flytt-fakturan valsade fram och tillbaka innan betalning.

– Den kom hit för att skickas med internposten till Eddie Forsman och efter en tid kom den hit igen, minns ekonomichefen Evert Kvarneke.

frivilliga

Lisbeth Lennartsson efterlyser frivilliga krafter kring räddningskryssaren Kåreholm.

– Som jag sa, i det här läget har vi, kommunen, gjort vad vi kunnat för Kåreholm. Men om folk vill behålla båten i Kårehamn och bilda förening, sponsra och jobba ideellt, då ökar kommunens intresse, då handlar det om ett utvecklingsprojekt i Kårehamn.

– Kommunen kan också tänka sig att bidra till ett sjöfarts- och fiskemuseum i Kårehamn, men även där måste det finnas frivilliga krafter och sponsorer, resonerar kommunalrådet.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons