Annons
Nyheter

Kommunalt stöd angående bullerproblem

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2006

Mörbylångas miljö- och byggnadsnämnd ger fastighetsägarna i Möllstorps Läge sitt stöd i miljööverdomstolen. Vägverket borde både utreda, men också åtgärda bullerbekymren vid Ölandsbrofästet anser nämnden.

Miljö- och byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun anser att Vägverket bör ta hänsyn till de speciella förhållanden som råder vid Ölandsbrons fäste, med säsongsbetonad trafik.

Annons

– Finns det som Vägverket antyder andra platser som är jämförbara med Ölandsleden så är det självklart att Vägverket bör utreda och åtgärda eventuella bullerproblem även vid dessa platser, skriver Mats Lindahl i sin inlaga till miljööverdomstolen.

Det är en skrivelse som inte kan tolkas på annat sätt än en ren partsinlaga i miljööverdomstolen till förmån för fastighetsägarna i Möllstorps Läge, eller Bullerbyn som området kallas i folkmun.

– Möllstorps Läge är som vi anser det unikt och mycket viktigt för Öland. Att Vägverket lyfter fram att en del av husen nyttjas som fritidshus och därför enligt Vägverkets uppfattning skall tåla mer olägenheter tycks vara en bedömning som ej hör hemma i vår tid, säger Mats Lindahl.

Ärendet om bullret vid Ölandsbron har vandrat hela byråkratiska vägen upp till högsta instans – miljööverdomstolen. Fastighetsägarna har själva bekostat en bullermätning på drygt 40 000 kronor som ger stöd för deras ståndpunkt.

Från Mörbylånga kommuns sida har man förklarat sig vara beredda att hjälpa Vägverket Region Sydost med uppförande av bullervallar. Till exempel har massor från byggarbetsplatser i Färjestaden erbjudits.

– Detta erbjudande har tyvärr avvisats då Vägverket ville avvakta ärendets överprövning, säger Mats Lindahl.

Miljö- och byggnadschefen tror heller inte att trafiken till och från Öland kommer att minska utan snarare öka.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons