Annons
Nyheter

Kommunalrådet antar utmaning – köper stoppade Sörens Bröd?

Nyheter • Publicerad 23 november 2006

BORGHOLMFöljetongen Sörens Bröd fortsätter.I ett häpnadsväckande utspel förklarar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson att hon är beredd att köpa Sörens, det företag kommunen stoppat.– Jag har svarat ja på det erbjudande jag fått.

Turerna runt Sörens Bröd lär vara rena guldgruvan för herrar Yngvesson och Rydeberg i den stundande nyårsrevyn.

Annons

Från vänster, kommunens miljöinspektör: ”Här är skitigt, ni måste stänga”

Från höger, kommunalrådet: ”Jag köper”

Beskedet att kommunalrådet Lisbeth Lennartsson med make Jörgen säger sig vara beredda att köpa inkråmet i Sörens Bröd för att flytta verksamheten till kommunägda lokaler i Kvarteret Osten (gamla mejeriet) har milt sagt väckt förundran hos många.

”slängde ur mig”

Så ock hos säljaren Peo Johansson.

– Hon (Lisbeth) ringde och vi pratade och efter en stund sa hon att hon tackade ja till mitt erbjudande. Jag trodde inte på det först, men på min fråga om det var seriöst fick jag ”ja” till svar.

– Så hon finns på listan av intressenter. Jag fick dock inget konkret bud.

Det erbjudande Peo Johansson nämner är en sarkastisk och bitter kommentar i den intensiva pajkastningen mellan kommunalrådet, konkursförvaltaren och de nya ägarna till Sörens Bröd.

– Jag sa till tidningarna ”att det är kört, det är slut, enda chansen att det kommer bakas bröd i de här lokalerna igen är om Lisbeth Lennartsson ger mig en miljon kronor och sätter på sig förklädet och bakar sina ölandslimpor själv”.

– Men det var något jag slängde ur mig mitt i all vrede och besvikelse.

Annons

utmaning

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson bekräftar intresset, för att samtidigt tona ner utspelet.

– Det blev kanske lite stort. Det jag gjort är att svara ja på hans erbjudande. Egentligen finns det inget att skriva om i dag.

Varför intresse?

– För att rädda så många arbetstillfällen som möjligt, för att rädda ett lokalt företag från utförsäljning. Mitt och min makes intresse är ärligt och seriöst. Jörgen är en duktig företagare och jag är med i detta som privatperson. Jag hade aldrig tänkt denna tanke om jag inte fått denna offentliga utmaning. Nu fick jag en utmaning och har svarat på den.

– Det handlar framförallt om att rädda arbetstillfällen och ölandslimpan. Jag vet att det finns lokala aktörer som konsoliderar sig för att ta över Sörens och i och med mitt svar ger jag dessa andrum och tid.

Först stoppar kommunen verksamheten, sedan vill kommunalrådet köpa företaget för att flytta in i lokaler kommunen äger via Borgholm Energi. Du ser inga komplikationer i det scenariot?

– Om du gör det till komplikationer så ser jag det. Och om förtroendet för mig skulle svaja, vilket jag inte kan se av de reaktioner jag fått, får vi ta upp det i partiet.

Om affären blir av, lämnar du då kommunalrådsstolen?

– Det får jag i så fall överväga. Kommunalrådsuppdraget är något man har i fyra år utan fallskärm, Sörens är en framtidssatsning för mig och min make. Jag ser en potential i Sörens.

Annons

Har du lämnat bud på Sörens?

– Nej, men jag har fått en prislapp och priset är något vi får diskutera.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons