Nyheter

Kommunalrådet rasande: ”En helt oacceptabel nonchalans”

Nyheter • Publicerad 22 april 2008

MÖRBYLÅNGA

Är ett budgetuppror på gång i Mörbylånga? Varken tekniska eller socialnämnden har lämnat in sina budgetförslag. Deadline var satt till den 15:e april, men nu är det risk för att kommunens hela budgetberedning spricker.

– Jag är faktiskt väldigt irriterad, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m), som läxat upp både sin partikamrat Ove Karlesand, ordförande i tekniska nämnden, och Claes Brolinson som basar över socialnämnden.

– Det här visar på en oerhörd och oacceptabel nonchalans.

På måndagen (i går) var det annars meningen att kommunledningen (ksau) skulle ha tröskat igenom kommunens budget.

– Men eftersom det saknades underlag från såväl tekniska som socialnämnden fick vi stryka den punkten. Vi riskerar att få göra om hela planeringen och våra ekonomer kan inte jobba med det som de är anställda för att göra. Det här är snudd på anarki.

Kommunens samtliga förvaltningar fick redan den 24 februari order om att vara klara med sina budgetramar, förslag, kommentarer samt inte minst en konsekvensutredning av lagda budgetramar, till den 15 april. Tidsschemat för detta arbete är mycket noggrant satt då hela kommunens budget ska vara klar för ett antagande av fullmäktige i början av juni.

HUVUDEN KOMMER ATT RULLA?

Samtliga förvaltningar – utom ovan nämnda, har också klarat av detta. Ett av problemen med detta tillkortakommande är att socialen är kommunens tyngsta förvaltning med en omsättning på cirka 200 miljoner kronor. Tekniska nämnden står i praktiken för Mörbylånga kommuns hela investeringsbudget på ungefär lika mycket. Det är således mycket pengar som nu är på villovägar i det kommunala systemet.

– Det här tyder på en okunnighet och nonchalans som jag inte kan tolerera. Det verkar som om man struntar i vad kommunstyrelsen, mullrar en upprörd Kent Ingvarsson.

Så vad händer nu?

– Senast nu på fredag ska deras förslag ligga på kommunstyrelsens bord.

Kent Ingvarsson säger inte ”annars....” men det hänger i luften. Däremot påpekar han med visst eftertryck:

– I det privata näringslivet hade chefshuvuden rullat om något liknande inträffat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.