Annons
Nyheter

Kommunalråd vill ha Kalmar som kulturhuvudstad

Nyheter • Publicerad 23 maj 2008

– Länet borde ansöka om att bli Kulturhuvudstad! Det säger Nybro kommuns Markus Lund och Borgholm kommuns Lisbeth Lennartsson.

För ett par veckor sedan genomfördes ett två dagar långt kultursymposium vid Svenska Ambassaden i Washington. Representanter för Kalmar län, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, Pukeberg i Nybro, Rockcity i Hultsfred och Visstaden Västervik fanns på plats. Syftet var att informera om hur länet arbetar aktivt med kulturarvet som en grund och motor i den lokala och regionala tillväxten, att locka investerare samt att marknadsföra länet.

Annons

Det är först när man betraktar vårt län ur andras ögon som man får lite perspektiv på de styrkor vi har i länet, säger Markus Lund. Vi har flera stora och världskända varumärken som är mer kända ute i världen än vad vi själva tror, fortsätter han.

Samtidigt som besöket ägde rum fattade flera kommuner i länet beslut om att avstå från att delta i en gemensam ansökan till Kulturhuvudstad eller inte. En av de kommuner i länet som säger ja till en ansökan är däremot Borgholms kommun.

För oss är kulturarvet basen i den växande besöksnäringen. Därför stödjer vi tanken med att ansöka om att bli kulturhuvudstad, säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson. Satsningar på vårt kulturarv gör att besöksnäringen ökar. Det gör i sin tur att våra tjänsteföretag stärks och kan fortsätta att växa och utvecklas, fortsätter hon.

Vi som varit över i Washington har stärkts i uppfattningen att vi bör lämna in en ansökan, fortsätter Markus Lund. Länets styrkor är unika i det här sammanhanget. Nu har vi chansen att växla upp dessa och lägga grunden för en framtida utveckling. Det kommer inte bara att stärka utvecklingen i alla kommuner utan också generera en fantastisk möjlighet att profilera länet internationellt, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons